Штрихи до портрета “Натхненний літописець долі України , її традицій, звичаїв”

До 130-річчя від дня народження українського письменника Юрія Клена (Освальд Бургардт 1891-1947)

Юрій Клен (справжнє ім’я – Освальд Бургардт) відомий далеко за межами України. Будучи німцем за народженням, він вважав себе українцем за духом і присвятив своє життя і творчість Україні.

Юрій Клен народився й жив в Україні, став видатним поетом українського Відродження. Активний учасник літературного процесу 20-х років, Юрій Клен був змушений у передчутті політичних репресій емігрувати до Німеччини, а потім – до Праги, де виник культурно-мистецький центр української діаспори.

Перші твори, унікальні за силою впливу на читача, Юрій Клен написав німецькою мовою, а пізніше, уже за кордоном, переклав їх українською.

У своїй творчості він продовжив традицію київських «неокласиків», поєднав неокласичні традиції зі світоглядними принципами «вісниківської квадриги» і трагічним оптимізмом «празької школи».

Під оболонкою досконалих віршів, заглиблених в античне, старокиївське чи західноєвропейське мистецтво, Юрій Клен виявляє болючі проблеми сучасності. Вся творчість митця є яскраво антитоталітарною, вона є пересторогою для майбутніх поколінь, тому нині надзвичайно актуальна.

З нагоди 130-ї річниці  від дня народження письменника, 04.10.2021 р. в о 13:00 читальному залі ЦБ (вул. П.Орлика, 5) Департаменту культури міської ради, відбувся захід “Натхненний літописець долі України , її традицій, звичаїв”.

До заходу бібліотекар читального залу Дубовська Оксана підготувала відеопрезентацію “… Лиш сила таємничої любові тебе несе до вічних стратосфер.”

В презентації представлені цікаві маловідомі факти про життя і творчість Юрія Клена,  як одного  з українських неокласиків, який став живим мостом між репресованими митцями та творцями-діаспорянами. Він –  непересічна постать в українській   літературі, один із символів українського Відродження. Хоча за походженням він був німець – Освальд-Еккард Бурґгардт – усе життя вважав себе українцем.

На жаль, тепер не кожний читач знає ім’я цього поета. У школі вивчають лише уривок одного його твору – “Прокляті роки”. Збірка Клена була видана в Україні лише один  раз в 1991 році й перевидань не мала. Але попри те, що від народження поета минає 130 літ, його творча спадщина не перестає бути актуальною. Як і сама біографія, досить коротка, бо до глибокої старості Юрій Клен не дожив.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Дубовська Оксана.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top