“Іван Багряний – людина з душею поета й митця”

«Я хочу бути тільки людиною, яких так мало на світі, я хочу бути тільки нею», — так писав у 1929 році в передмові до поеми «Аve Маrіa» український письменник, публіцист, громадсько-політичний діяч Іван Багряний, 115-та річниця від дня народження якого виповнюється в цьому році. 

Його ім’я довгий час було більш відоме за кордоном, ніж на Батьківщині, й лише після здобуття нашою державою незалежності про Івана Багряного дізналася вся Україна.У часи важкого відродження повертаються в Україну імена її славних синів, одним з яких був І. Багряний – поет, письменник, публіцист, політичний діяч. Пересічному читачеві ім’я це майже невідоме, бо тоталітарна система робила все можливе й неможливе, щоб голос патріота не був почутий на Батьківщині. Так було до найближчих часів… і ось Постановою Кабінету Міністрів України Івану Багряному присуджується Державна премія ім. Т. Г. Шевченка 1992 року (посмертно) за романи “Сад Гетсиманський” і “Тигролови”, вперше надруковані в 50-ті роки за кордоном. То хто ж він такий – Іван Багряний?

З нагоди 115-ї річниці  від дня народження письменника, 02.10.2021 р. о 13:00 у читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради, відбувся екскурс творчості “Іван Багряний – людина з душею поета й митця”. 

Бібліотекар читального залу Зоряна Петрик підготувала для користувачів та онлайн-користувачів читального залу відеопрезентацію “Художник, що подолав межі заказні” про відомого українця для популяризації його творчого доробку, адже  творчість письменника – яскрава, неповторна сторінка нашої історії. Переглядаючи екранізовані моменти та фрагменти з біографії, шанувальники Івана Багряного мали можливість зануритися у світ непростої долі цього чоловіка, збагатити уявлення про українську культуру ще одним ім’ям, адже, подібні моменти завжди залишають глибокий слід у серцях поціновувачів високого художнього слова, збагачують юність духовним потенціалом старших поколінь. 

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Зоряна Петрик.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top