“Що читати цього літа”

Був тихий ранній ранок, і містечко, ще оповите темрявою, безтурботно спочивало. У повітрі вчувалося літо, і вітрець віяв по-літньому, і все навколо повільно й розмірено дихало теплом. Досить було встати з ліжка й визирнути у вікно, щоб побачити: це ж і є початок справжнього вільного життя, перший ранок літа.

Р. Д. Бредбері “Кульбабове вино”

У доброму серці має бути вічне літо

Селія Такстер

2 червня 2021 року працівник бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича,52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели літературні поради “Що читати цього літа”.

Сонце. Спека. Морозиво. Море. Річка. Засмага. Полуниці. Прогулянки. Це, звісно, літо —  улюблена пора дітей і дорослих. А, отже –  попереду багато цікавого: подорожі, зустрічі, нові знайомства, багато вільного часу і безліч нових книг. А щоб провести літо цікаво і корисно, бібліотекарі підготували літературні поради “Що читати цього літа”.

Радимо короткі історії від Бруно Ферреро та П’єра Лефевра для спокійного неквапливого читання, які спонукають читача поміркувати над власним життям та віднайти у своєму серці мир та гармонію. Не залишить нікого  байдужим  «Кульбабове вино» Рея Бредбері. Ця книга – справжня енциклопедія літа. Автор описує дні у неіснуючому містечку Ґрінтаун 1928 року. Веселі пустощі безтурботних хлопчаків, кульбабове вино, яке готує дідусь. Воно – як чарівна капсула часу, що вбирає у себе досвід минулих літ, воно – як ностальгія за дитинством, у яке зможе хоча б на мить повернутися кожен. А яке літо без історій про відчайдушні пошуки скарбів? Маленьким шукачам пригод справжньою знахідкою буде книга “Острів Скарбів” Роберта Луїса Стівенсона. Це еталон пригодницького піратського роману. Таємнича карта безлюдного острова з захованим скарбом стає причиною зловісних змов, загадкових вбивств та інших захопливих подій. У книзі є все: і солоний морський вітер, і романтика далеких мандрів, й атмосфера справжніх пригод. 

Справжнім скарбом буде повість Туве Янссон “Літня книжка”

Софія з бабусею і татом проводять літо в хатинці на острові, оточені природою і майже на безлюдді. Тут неспішно минають дні, узбережжя обвівають вітри й оминають рибацькі човни, вряди-годи навідуються нечасті гості, а морем до берега прибиває залишені кимось «скарби». Бабуся з онукою вибираються на прогулянки і говорять про все на світі: про птахів і квіти, про Бога і страхи, про ночівлю в наметі, забобони, нестерпних родичів. І хоч вони й словом не згадують про найважливіше: про смерть мами і самотність, — любов і взаємне прийняття пронизують кожну хвилину їхнього маленького затишного літа.

А також радимо прочитати: “Митькозавр із Юрківки” Я. Стельмаха  та “Тореадори із Васюківки” В. Нестайка, “Мій друг Персі, Бофало Біл і я” У. Старка.

Також рекомендуємо прочитати:

Рей Бредбері”Літо, прощавай”. Продовження «Кульбабового вина», над яким автор працював більше 50 років після завершення першої частини. Зізнайтесь, ви теж скучили за чудернацькими пригодами Дуґласа Сполдінґа? Рей Бредбері”Літо, прощавай”. Цього разу тихий, розімлілий від літа, що затягнулось, Ґрінтаун, штат Іллінойс, здригнувся від справжньої війни — Дуґлас Сполдінґ із друзями проти усіх стариганів міста. Молодість проти старості, розквіт проти занепаду, запізніле літо проти неминучої осені. Хто переможе у цій війні? І чи бувають у таких війнах переможці та переможені? У романі «Прощавай, літо» автор шукає відповіді на ці запитання і дарує читачам можливість знову поринути у світ Дуґласа Сполдінґа. книги Твір “Літо, прощавай” Рея Бредбері відрізняються особливою атмосферністю, легкістю, літнім теплом. І в цьому немає нічого дивного: адже в цих творах письменник ділився найпотаємнішим – своїми дитячими спогадами. Ця книга дозволяє людині згадати про те, що всередині нього живе дитина. Що іноді потрібно робити зупинки і дозволяти собі отримувати задоволення від життя. Щоб потім спогади зігрівали серця людей довгі роки.

Френсіс Скотт Фіцджеральд «Ніч лагідна». Його варто прочитати хоча б тому, що сам автор вважав його своїм улюбленим. Теж багато у чому автобіографічна книга,у якій автор описав іншу сторону медалі свого, здавалося б, безхмарного життя із дружиною Зельдою, розповідає нам про зовні ідеальне подружжя психіатра Діка Дайвера та його заможної дружини (і, водночас, головної пацієнтки) Ніколь, що страждає від психічного захворювання. А ще – про любовний трикутник, який зароджується у променях сонячної Рів’єри, скелети у шафі, самопожертву та життєві повороти, на які зовсім не чекаєш.

Ельчін Сафарлі “Дім, де жевріє світло”

Ця книга – це листи, які пише бабуся своїй онуці. Ані уже за 70, але вона ніколи в житті не бачила онуку Флору. Вона мріє про зустріч із нею та своєї донькою, ділиться своїми думками, спогадами, роздумує про життя та дає поради. Книга пронизана любов’ю, сімейним затишком, морським повітрям. Після її прочитання залишається солоний смак моря, душевний спокій та віра в людей.

Джером К. Джером. «Троє в одному човні (як не рахувати собаки)»

Роман Джерома Клапки Джерома “Троє в одному човні” абсолютно змінив життя автора. Написаний за спогадами про медовий місяць на Темзі, роман приніс письменнику світову славу, вплинув на багатьох гумористів і сатириків у всьому світі й до того ж сприяв розвитку річкового туризму. Історія трьох друзів – Джорджа, Гаріса та Джея, котрі здійснюють прогулянку на човні Темзою, відпочивають від Лондона з його нездоровим кліматом і на деякий час поєднуються з природою,  – й донині залишається неперевершеним зразком англійського гумору.

«Ukraїner. Країна зсередини»

Це медіапроект для прихильників, несподіваних географічних відкриттів та мультикультурності. У книжці зібрані найяскравіші моменти мандрівок Україною і найцікавіші історії її людей.

Амелi Нотомб «Токійська наречена»

Амелі приїздить у Японію, щоб пізнати культуру цієї країни та вивчити японську мову. Рінрі — японець, студент факультету французької філології. Вони обоє — немов люди із різних світів, але Рінрі закохується в цю дивну дівчину, таку близьку й далеку водночас. Амелі має мрію: зійти на Фудзіяму і зустріти на вершині цієї гори перші промені ранкової зорі. Лише так вона зможе глибше пізнати Японію і краще зрозуміти себе. А нам, європейцям, з цією книгою, хоч би трохи, вдасться краще зрозуміти загадкову душу японців. 

Марґеріт Дюрас “Коханець”.  Це  в дечому автобіографічний твір про кохання п’ятнадцятирічної французької дівчинки й багатого китайця. Дія повісті відбувається в Індокитаї, французькій героїні п’ятнадцять з половиною років, вона живе з матір’ю та двома братами. Старший брат — виродок, гравець і баламут, молодший — ніжний і чуттєвий хлопчик. Мати самовіддано любить старшого сина, до всіх інших вона байдужа. Юна героїня мріє виїхати до Франції, але поки що її віддали в пансіон. Якось на поромі вона знайомиться з китайцем, який стає її коханцем. Він — син дуже багатого батька, дівчина стає його утриманкою. Справжній жах охоплює молодого чоловіка, коли він розуміє, що закоханий у дівчинку по-справжньому…

Ольга Вербенець «Літо. Страви на чотири пори року»

До книги увійшли переписи літніх страв: страв з овочів, холодників, печива з ягодами, прохолоджувальних напоїв та домашнього морозива. Любителі старосвітських трунків зможуть почерпнути рецепти цілющих наливок, а прихильники легких овочевих салатиків та літніх борщиків знайдуть тут нові рецепти корисних і смачних страв.

Читайте, готуйте і насолоджуйтеся справжнім феєрверком найрізноманітніших смаків, кольорів та ароматів!

 Добірка журнальних статей “Літо у розпалі” містить багато корисної інформації та пропонує план дій на гарячу пору року, а також поради,  як уберегтися від спеки та скористатися вітамінними принадами літа. Господині можуть переглянути рецепти та приготувати у себе вдома прохолодні літні напої, фруктово-ягідні десерти та інші смаколики. А справжнім майстриням, які не люблять байдикувати, пропонуємо створити чудове літнє намисто чи модну сумку власноруч.

Вирушаймо назустріч літу! Заповнимо сторінки свого життя незабутніми літніми враженнями! Читайте надихаючі літні книги та дивіться відео на нашому You Tube каналі 

Відповідальна за проведення Озарко М. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top