Ювілейна посвята “Іван Дзюба – талант і доля”

26.07.2021 року працівники абонементу ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували ювілейну посвяту, приурочену 90-річчю відомого українського дисидента, шістдесятника – Івана Дзюби. Читачі мали змогу ознайомитися із біографією  українського літературознавця, літературного критика, громадського діяча, дисидента, Героя України (2001), академіка НАН України.

Іван Дзюба народився 26 липня 1931 року в селянській сім’ї у селі Миколаївка на той час Ольгинського району Сталінської області. У 1932 року його родина, рятуючись від Голодомору, переїхала в сусіднє робітниче селище Новотроїцьке, потім – в Оленівські Кар’єри (тепер Докучаєвськ). До 17 років розмовляв російською. Закінчив російську філологію в Донецькому педагогічному інституті, згодом аспірантуру Інституту літератури імені Тараса Шевченка. Друкуватися почав з 1959 року.

У 1962 році звільнений з посади завідувача відділу критики журналу «Вітчизна» «за ідеологічні помилки», а в 1965-му – з роботи у видавництві «Молодь». У вересні 1965 року на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» у кінотеатрі «Україна» (Київ) разом із Василем Стусом і В’ячеславом Чорноволом вийшов на сцену з першим у СРСР публічним протестом проти політики влади, оприлюднивши інформацію про таємні арешти української творчої інтелігенції.

Бібліотекарка наголосила, що після написання праці «Інтернаціоналізм чи русифікація?» (1965), про загрозливі проблеми національних відносин у соціалістичному суспільстві, був підданий гонінням за погляди, висловлені в окремих публікаціях. Зокрема, 1972 року був виключений зі Спілки письменників України. У 1973 році Київський обласний суд засудив його до 5 років ув’язнення і 5 років заслання за «антирадянську» працю «Інтернаціоналізм чи русифікація?».

Восени, 1989 року, був одним зі співзасновників Народного руху України. Із 1991 року – головний редактор журналу «Сучасність», згодом – голова редакційної ради. У листопаді 1992 року став другим міністром культури незалежної України (до 1994 року). Один із учасників ініціативної групи «Першого грудня».

За останні 30 років Іван Дзюба написав та видав у світ близько двох десятків книг, які присвячені українському світу літератури, мистецтва, культури.

Іван Дзюба був одним з перших, що системно, не виходячи за рамки комуністичного теоретизування, розвінчав у своїй студії так звану ленінську національну політику Москви. Він завжди займав і займає одне з чільних місць у шістдесятницькому русі, здобувши на статус знакової постаті. Його послідовна громадянська позиція, розгорнута програма втілення в життя — через непоступливе слово — тих засадничих концептів, що й визначали ідеалістичну настанову шістдесятників на справедливо облаштований світ із національним «обличчям».

Відповідальна: Зіняк М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top