Імпреза літературної постаті “О, націє моя, роздерта і розбита” /до 90-річчя Івана Дзюби/

Іван Михайлович Дзюба — один із видатних національних мислителів нашого часу, талановитий критик і літературознавець, автор численних праць, статей, доповідей, чи не кожна з яких пробуджувала громадянську думку. Він –  лідер, духовний організатор і речник знаменитого українського шістдесятництва XX століття, пристрасний борець за Україну, її незалежність, її мову.
І. М. Дзюба –  діяч культури, щиро відданий великій справі націєтворення, Герой України, академік Національної Академії Наук України. За роки своєї активної громадської діяльності обіймав багато відповідальних посад у царині культури та науки: другий Міністр культури України, голова Комітету з Національної премії України ім.Тараса Шевченка, керівник відділу загальних енциклопедичних досліджень Інституту енциклопедичних досліджень НАН України, співголова Головної редакційної колегії «Енциклопедії сучасної України», Радник Президії Національної академії наук України, головний редактор журналу «Сучасність», редактор відділу перекладної літератури видавництва «Дніпро», член редколегій наукових часописів «Київська старовина», «Слово і час», «Євроатлантика» тощо. 

26 липня 2021 року о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено захід: імпреза літературної постаті “О, націє моя, роздерта і розбита”  (до 90-річчя Івана Дзюби).

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ, Надія Каретнікова, підготувала до заходу тематичну відеопрезентацію з однойменною назвою про Івана Дзюбу, людину невтомної саможертовної праці, знаною в суспільстві чесною і принциповою позицією на всіх етапах і в усіх життєпроявах його громадянською, моральною, людською висотою.

В коментарі до презентації Н. Каретнікова відзначила: “Іван Дзюба — унікальна постать серед національної еліти в Україні. Він повторив долю своїх співвітчизників у нас і за кордоном, які раз і назавжди, усвідомивши себе українцями, невтомно працювали на ниві національного відродження, зазнаючи утисків і приниження, переслідування, арештів і судів. Він ніколи не зраджував своєму сумлінно, своїм ідеалам. Навіть тоді, коли змушений був написати важко вимучену «заяву» після арешту за книжку «Інтернаціоналізм чи русифікація?», яка сприйнялася як вибух бомби й поширювалася у нас самвидавом, а видрукувана була за кордоном.”

Іван Дзюба автор книжок «Звичайна людина чи міщанин?» (1959), «Грані кристала» (1978), «На пульсі доби» (1981), «Стефан Зорян в історії вірменської літератури» (1984), «Автографи відродження» (1986), «Садріддін Айні» (1987), «У всякого своя доля» (1989), «Бо то не просто мова, звуки…» (1990), «Застукали сердешну волю» (1995), «Між культурою і політикою» (1998), «Інтернаціоналізм чи русифікація?» (1998, написано в 1965 р.). 

І. М. Дзюба підтвердив своє високе звання публічного інтелектуала в численних полемічних та публіцистичних працях, спрямованих на викриття ідеології Третього Риму, діяльності українофобських елементів, численні літературознавчі студії від Тараса Шевченка і до Сергія Жадана. Відомі у нас і за межами України його статті про Т. Г. Шевченка: «Шевченко і Петефі», «Шевченко і Шиллер: візія ідеального стану суспільства», «Шевченко і Хомяков», «Шевченко і Гюго», «Шевченко і Словацький». Монографія «Тарас Шевченко» (2005 р).

Не оминає своє увагою Іван Дзюба й найближчі трагічні події, які сталися з російською окупацією частини Донеччини та Луганщини, а також Криму. Книга “Донецька рана України” (2015). Іван Дзюба написав серію книг про Ліну Костенко. В 2020 році книгу «Золота нитка: нариси про (не)знаних» та інші.

Бібліотекарі читального залу ЦБ організували для користувачів бібліотеки однойменну бібліотечну виставку, на якій були представлені  книги та публікації із газет та журналів, що висвітлюють життя і діяльність Івана Дзюби.

Відповідальна: Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top