Ювілейний портрет за книгою “Сковорода від “А” до “Я”

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога. 

У 2022 році день народження Сковороди відзначають на рівні ювілеїв ЮНЕСКО. 3 грудня 2022 року о 14.00 працівники Абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  провели ювілейний портрет за книгою Л. Ушкалова “Сковорода від “А” до “Я”, під час якого бібліотекарі розповіли користувачам про життєвий шлях та філософію Григорія Савича Сковороди.

Народився на Полтавщині у сім’ї козака. З дитинства зростав у дусі свободи та любові до неї. Любив співати. Вже у 7 років став першим співаком на крилосі в церковному хорі – на той час це було дуже престижно. Майстрував сопілки й, звичайно, полюбляв грати на них. Також вмів грати на скрипці, флейті, бандурі, лірі, гуслях.

З перервами навчався майже 15 років. Однак так і не завершив повний курс навчання. Знав 8 мов, міг вільно писати ними твори й листи. Залюбки подорожував Європою. Був не лише вчителем, але й ментором для своїх учнів. Був вегетаріанцем, полюбляв пармезан та вино.

Існує легенда, що Сковорода сам передбачив власну смерть та навіть викопав могилу. Став “батьком” філософії сродної праці. Що кожна людина приходить у цей світ, щоб усвідомити своє покликання. Кожна людина має займатися тим, до чого має потяг та схильність. Сковорода казав: “усе, що потрібне людині, Бог створив легким”.

Читачі мали змогу ознайомитися з книгою “Сковорода від “А”до “Я”, де розповідаються цікаві факти із життя видатного філософа й мислителя. 

Сковорода не залишив по собі цілісної філософської системи та й не прагнув цього. Життя він присвятив самопізнанню, цій меті була підпорядкована вся його творчість. Іще до Івана Котляревського, який вважається зачинателем нової української літературної мови, Сковорода зробив внесок у розвиток книжної української мови: його поезії та байки написані нею. Просив вибити на своїй могилі слова «Світ ловив мене, та не впіймав…», і цей його заповіт було виконано.

Характеризуючи роль Сковороди в українській культурі, Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко наголосив, що у війні Росії з Україною основною складовою є битва за свободу та ідентичність. Росіяни ціляться у все знакове для українців: “Тому що в ідеї персональної свободи, яку сповідував український філософ Григорій Сковорода, – світоглядний код українців. А свобода була та є найбільшим подразником для російського режиму. Але світло свободи завжди перемагає темряву.”

Захід підготовлений для широкого кола читачів. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top