Ярмарок газетних і журнальних статей “Історія, закарбована в пам’ятниках”

У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day of Monuments and Sites). Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.
Девізом Міжнародного дня пам’яток та історичних місць стали слова: “Збережемо нашу історичну батьківщину”. 

18 квітня 2022 року в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради у форматі відеопрезентації онлайн користувачам пропонуємо добірку  статтей інтернет видань.

Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки – перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. Тому поки наші війська мужньо захищають українську землю від варварської навали російських окупантів, захистити та зберегти унікальне надбання у період війни стало одним з головних завдань культурних інституцій у всіх куточках нашої країни.

Підрахувати, скільки пам’яток архітектури постраждало за три тижні війни в Україні, зараз неможливо. Обстріл міст триває, тому зробити опис зруйнованих об’єктів або перевірити правдивість інформації, що спливає в мережі, не вдасться.

Міністерство культури України почало збирати свідчення злочинів російських військ проти української культурної спадщини. Для цього чиновники створили платформу, на яку кожен охочий може завантажити фотографії зруйнованих об’єктів. Станом на 17 березня на цьому ресурсі є інформація про 67 випадків пошкодження пам’яток, але, швидше за все, їх набагато більше.

Окупанти зрівняли із землею обласний молодіжний центр-театр (колишній кінотеатр ім. Щорса) у Чернігові, історико-краєзнавчий музей у селі Іванкові Київської області, де зберігалося понад два десятки картин української мисткині Марії Приймаченко, Вишгородський державний історико-архітектурний заповідник та десятки інших в Київській, Харківській, Донецькій, Луганській, Сумській, Херсонській, Миколаївській областях.

Зафіксовані неодноразово приклади пошкоджень саме громадських та культових споруд свідчать про невибірковість вчинених російськими військами обстрілів, що є безперечними ознаками воєнних злочинів, вчинених російською федерацією стосовно українського народу та його культурної спадщини.

Відповідальна: Дубовська О.П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top