«Єднання заради незалежності: правовий вимір»

День соборності України – день єднання сили й духу народу, який символізує єдність земель України  в єдине ціле. Офіційно свято до Дня соборності відзначається щороку з 21 січня 1999 року згідно з Указом Президента України Л. Кучми.

21 січня 2021 року в  читальному залу ЦБ (П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках засідання правового клубу «Діалог» для on line  користувачів та шанувальників історії був презентований відеоматеріал «Єднання заради незалежності: правовий вимір», присвячений Дню соборності України.


22 січня 1919 року в першу річницю проголошення Четвертого Універсалу в Києві на Софійській площі відбулися збори, на яких проголосили Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західно-Українською Народною Республікою.  Головною метою боротьби Української повстанської армії було створення Української самостійної соборної держави.  Так утворилася Єдина Соборна Україна.

В ідеї соборності закладена основа утворення та збереження української державності, національної самосвідомості, прагнення до створення єдиної , неподільної і самостійної держави. 

День соборності сьогодні це історія української держави, українського народу для процвітання незалежності, неподільності, непорушності України, це вшанування її творців та обов’язок зберегти пам’ять незліченних жертв протягом віків, принесених українським народом. 

У міжнародно-правовому і морально-політичному відношенні  ідея соборності стала виразом права на самовизначення, на територіальну цілісність новоствореної держави, на легітимність конституційної демократичної  держави, дало юридичне право представляти інтереси держави на міжнародній арені. Це важливий крок на шляху становлення українського конституціоналізму, української держави європейського зразка.

На обговорення даної тематики були запрошені член Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії – Єгрешій Олег Ігорович та аспірантка кафедри історії України і методики викладання історії ПНУ ім. В. Стефаника – Ганна Михайлівна Паска.

До Дня соборності України керівник клубу «Далог» Майя Шегда розробила друковану тематичну продукцію. 

 

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top