“Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить”

«Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині повіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка».

У сучасному українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічна мрія українців про вільне життя в самостійній соборній незалежній державі вели до великих зрушень, жертв, битв та політичних утворень на поч. ХХ ст. на просторах нашої Батьківщини.

Справжньою вершиною поборницьких звершень українського народу, часів визвольної боротьби 1917-1920 р., став історичний Акт Злуки УНР і ЗУНР, обнародуваний в урочистій обстановці 22 січня 1919 р. на Софіївському майдані Києва.  

З нагоди цієї події у приміщенні бібліотеки – філії №1 (вул. Вовчинецька, 206) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради бібліотекарі підготували літературну експозицію “Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить”.

У цей січневий день 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання усіх національно- демократичних сил українства, хто словом і ділом намагався відродити незалежну Соборну Українську державу. Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків! Будемо з трепетом зберігати цей безцінний скарб.

В Незалежній Україні в день Соборності прийнято об’єднуватися у живі ланцюги. Перший такий ланцюг об’єднав українців у 1990 році. Тоді за руки взялися від 500 тисяч до трьох мільйонів українців, щоб заново об’єднати націю.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top