“Іван Карпенко-Карий – фундатор професійного українського театру”

29 вересня виповнюється 175 років від дня народження Івана Карпенка- Карого (Тобілевича; 1845-1907) – одного з фундаторів українського професійного театру . Створені ним сатиричні комедії , реалістично-побутові драми, п’єси на історичну тематику становлять цілу епоху в історії української класичної драматургії. Його талант багатогранний і вражає розмаїттям: драматург, актор, режисер, громадський діяч.

Драматург не лише сприяв розвиткові українського театру, а й дбав про розбудову української літературної мови, демонструючи багатство її образно-виражальних засобів. Колоритність та індивідуальність героїв його п’єс нерідко визначають саме особливості мови, адже драматург “намагався відшукати ті виражальні засоби української мови, які повною мірою надали б його персонажам самобутності та оригінальності”. З ім’ям Карпенко-Карого пов’язане піднесення українського драматичного мистецтва в другій половині ХIХ та на початку ХХ століття.

29 вересня 2020 р. о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради  відбувся масовий захід – година з класиком світової драматургії “Іван Карпенко-Карий – фундатор професійного українського театру”. До заходу бібліотекарі презентували увазі присутніх однойменну книжкову виставку. Серед розмаїття представлених матеріалів монографії, художні твори,  літературно-критичні розвідки та статті, опубліковані у періодичних виданнях, світлини письменника.

Бібліотекар читального залу Ірина Казакова підготувала розгорнуту інформацію про життя і творчість класика. Вона наголосила: “Драматург залишив нам твори, що продовжують жити і після смерті автора. З них наступні покоління складають уявлення про письменника,  його думки, силу таланту, визначають його місце в розвитку культури нашого народу. Творчість Івана Карповича Карпенка-Карого підсумувала майже 100-річний розвиток української драматургії, піднявши її на новий рівень…”

Такі заходи сприяють популяризації безсмертної спадщини української літературної класики і вшановують її творців.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Ірина Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top