Інформаційна сторінка “Все про діабет”

14 листопада – Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом

13.11.2020 року, у бібліотеці-філії №17 (с. Березівка, вул.Шевченка, 30) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була розгорнута інформаційна сторінка “Все про діабет” (до Всесвітнього Дня боротьби з цукровим діабетом).

Цукровий діабет — група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності, внаслідок чого виникає гіперглікемія — стійке підвищення рівня глюкози у крові. Захворювання характеризується хронічним перебігом і порушенням усіх видів обміну речовин: вуглеводного, жирового, білкового, мінерального і водно-сольового. Характерними симптомами є невгамовна спрага, порушення харчової поведінки, що проявляється підвищеним апетитом, та надмірне сечовиділення, однак ці симптоми можуть бути слабко вираженими, якщо рівень глюкози в крові підвищений помірно.

Діабет — одне з перших відомих людству захворювань. Вперше стан «надмірного виділення сечі», що є одним із симптомів діабету, було описано ще у 1550 році до н. е. у давньоєгипетському папірусі Еберса. Індійські лікарі приблизно в той же час теж були знайомі з цим захворюванням і називали його «медова сеча», відзначаючи, що солодка на смак сеча приваблює мурах.

За даними Міжнародної федерації діабету 2011 року кількість хворих на цукровий діабет у світі досягла рекордної цифри — 366 мільйонів, а у 2030 році становитиме 552 мільйони.

Відзначають підвищення показника поширеності цукрового діабету і в Україні. Частіше цукровий діабет спостерігають серед населення промислово розвинених регіонів, однак показник поширеності більше залежить від стану профілактичної діяльності (раннє активне виявлення хворих на цукровий діабет 2-го типу). Найвищі показники поширеності цукрового діабету у Хмельницькій, Черкаській та Чернівецькій областях, найнижчі — у Волинській, Львівській та Чернігівській областях.

Саме сьогодні варто запропонувати користувачсам бібліотеки газету «Добрий лікар», яка докладно та з уст спеціалістів розкаже нам про цукровий діабет, його типи, про причини виникнення, розвиток, наслідки цього захворювання.  На сторінках «Доброго лікаря» можна знайти такі рекомендації: як запобігти “цукровій” хворобі, який орган найбільше пов’язують з діабетом, який раціон харчування корисний для того аби не виник діабет та, власне, як правильно харчуватися під час хвороби, а також різні рецепти приготування трав’яних настоянок, запашних чаїв та багато іншої цікавої та корисної інформації.

Після карантину запрошуємо усіх охочих до бібліотеки для того, щоб детальніше ознайомитися з інформаційними матеріалами даної теми. Отож, читаймо, дізнаваймося, працюймо над собою та бережім себе! Будьмо здорові!

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top