Інформаційний вісник “Перша друкована книга в Україні”

    “Бо маю я замість плуга знаряддя для майстерності рук своїх, замість житніх зерен повинен я духовне насіння розсівати по світу і всім роздавати належну їм духовну поживу”, – писав у післямові до львівського “Апостола” Іван Федоров (Федорович). 450 років тому у Львові надрукована перша книга в Україні. 

З цієї нагоди в бібліотеці-філії №14 (вул. Олександра Довженка, 12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготований інформаційний вісник “Перша друкована книга в Україні”, з яким можна ознайомитись в читальному залі з 8 по 15 лютого. Львівський Апостол (Діяння та послання апостольські) 1574 року традиційно вважається найдавнішою датованою книгою, виданою в українських землях. 25 лютого 1573 року Іван Федоров (Федорович) розпочав, а 15 лютого 1574 року закінчив працю над “Діяннями та посланнями апостольськими”. Друкувалась книга на кошти самого Федорова, також йому допомагали львів’яни. Загалом «Апостол» – це літургійний текст для ведення православного богослужіння, вибірка біблійних книг та фрагментів з них.

Надрукований на 278 аркушах по 25 рядків тексту на кожній сторінці. Книга ділиться на певні частини, що визначається зручністю читання під час богослужінь. Львівський “Апостол” крім зазначеного має і післямову, у якій Іван Федоров ділиться враженнями про стан справ у книгодрукуванні – на українських територіях і не лише, розкриває певні моменти зі своєї біографії, розказує про труднощі, з якими зустрічався на обраному ним шляху. Інформаційний вісник привертає увагу відвідувачів до художнього оформлення першодруку – гравюр, друку двома фарбами – чорною та червоною, дзеркального набору шрифту, паперу, що вироблявся  у Львові, а також орнаментів, що містять українські елементи. Іван Федоров (Федорович) закінчив свій шлях у Львові, його друкарську справу продовжили у львівському братстві. І до сьогодні Львів вважається осередком друкарської та видавничої справи, а Іван Федоров (Федорович) – друкарем “книг перед тим невидимих…».

Відповідальна за проведення Араджіоні С.П.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top