Палітра ювілейних дат «Книги-ювіляри»

І знову у мандри запрошують книги…
В далекі часи, в дивовижні країни.
Відкриються вам таємниці великі,
Знайдете ви справді безцінні перлини.
                                                      Ж. Клименко

Ювілей книги – це відмінний привід познайомитися з великим твором літературного мистецтва або можливість знову пережити забуті історії. Довголіття книги залежить від її читачів. Адже книгам, як і людям, доводиться проживати різні долі.

Одні народжуються та швидко згасають, інші  залишаються актуальними  кілька століть і продовжують надихати нові покоління. Вони допомагають зрозуміти навколишній світ, відкривають небачені обрії та пробуджують мрії, розкривають таємниці добра і зла, збагачують знаннями. У кожної книги свій характер, своя доля, свій шлях до читача. Це книги, які читають і перечитують. Ними захоплюються, над ними розмірковують, у них вчаться життєвої мудрості. Хороші книги ніколи не старіють, їм дана вічна молодість та оновлення у часі. 07.02.2024р в бібліотеці-філії №1 (вул. Вовчинецька, 206) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради працівники бібліотеки підготували та провели палітру ювілейних дат «Книги-ювіляри», на якій представили українські та зарубіжні видання. Це привід згадати й саму вельми відому книгу, і, звісно, її автора, що, як правило, вже давно визнаний одним із класиків світової літератури.  Отож у вигляді невеликого анонсу звернемо увагу на кількох героїв нашого цьогорічного параду ювілярів. І перший із них – славетна комедійна драма класика української літератури Івана Котляревського “Наталка Полтавка”. Цей хрестоматійний, неодноразово інсценізований та екранізований твір святкує вже 205-ту річницю своєї появи на світ. Справжня – позбавлена режисерських експериментів та цензурного знущання – історія чистого кохання, захопливих інтриг та, звісно, її райдужний “хепі-енд” і на початку ХХІ століття не залишать байдужою читацьку аудиторію. Уже дуже тривалий час читачів у різних куточках світу захоплює своїм пригодницьким чаром і роман Жуля Верна “Таємничий острів”, на сторінках якого трапляються сюжетні лінії й інших найвідоміших творів цього французького письменника. Цьогоріч вернівській оповіді про сповнений загадок острів Лінкольна і його допитливих та героїчних підкорювачів виповнюється аж 150! – чудова нагода вже вкотре зануритись у вир вражаючого сюжету. І знову українське! Цього разу пропонуємо прочитати автобіографічну повість Михайла Стельмаха “Гуси-лебеді летять”, що відзначає своє 60-річчя. Це спогади автора про все, що було відчуто й пережито ним у ранні літа, пам’ять про рідних та односельців, про події, які промайнули колись перед очима. Щира оповідь наповнить серця читачів затишком, а когось “гуси-лебеді” на теплих крилах перенесуть у казковий дивосвіт дитинства… Минає 70 років із часу публікації перших двох частин твору “Володар перснів” – найвідомішої праці гордості Англії, визнаного майстра жанру “фентезі” Джона Рональда Руела Толкіна. Знайомство з цією книгою дозволить читачеві відчути неабияку різницю між автентикою та її пізнішими інтерпретаціями в кіномистецтві. І наприкінці нашого екскурсу – твір гордості України Ліни Костенко “Маруся Чурай”. Вражаючий роман у віршах, живописно нагадуючи читачеві про події минувшини, змусить його замислитися і про нелегке сьогодення. . І, безперечно, нікого не залишить байдужим болюча історія кохання головної героїні.

Книги-ювіляри 2024 року вже вишикувалися на полицях абонемента  нашої бібліотеки й чекають на своїх читачів! Відзначимо ювілеї цих видань разом!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top