Інформаційний кадр «Знаний і незнаний Лев Бачинський»

14 липня − знаменна дата в історії Прикарпаття та Української держави. Саме цього дня 1872 року в селі Серафинцях тодішнього  Городенківського повіту народився Лев Бачинський. У зв’язку з цією датою 14 липня 2022 року працівники бібліотеки-філії №2 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели інформаційний кадр «Знаний і незнаний Лев Бачинський». 

Лев Бачинський − український галицький адвокат, громадсько-політичний діяч.  Закінчив Чернівецький університет, здобув ступінь доктора права. Активно займався політикою: обирався депутатом австрійського парламенту, був віцепрезидент Національної Ради ЗУНР, послом до польського сейму. У міжвоєнний період Бачинський жив у Станиславові, де тримав адвокатську канцелярію у приміщенні теперішньої обласної бібліотеки на Чорновола.

Голова Української радикальної партії (1918–1930), посол до австрійського парламенту (1907–1918) та до Сейму II Речі Посполитої (1928—1930). У період ЗУНР − комісар Станіславського повіту, потім − віцепрезидент Національної Ради ЗУНР.

Помер  після тяжкої недуги у Відні, на 58-му році життя. Все життя боровся Лев Бачинський за незалежність України, за возз’єднання українських земель. Брав участь у проголошенні акту Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року у Києві. Акт Злуки, як ідеал соборності українських земель, упродовж багатьох десятиліть був визначальним чинником національної консолідації. Нині, у час війни ми розуміємо важливість єдності нашого народу, безпеки й розвитку держави. Захист територіальної цілісності України є святим обов’язком для кожного з нас, продовженням боротьби попередніх поколінь за соборність нашої землі, яку все життя захищав Лев Бачинський.

Відповідальна за проведення: Цібій С. О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top