Інформаційний калейдоскоп “Сто секретів про звірят, для допитливих малят”

Світ живої природи надзвичайно цікавий. На суходолі та у воді живуть різноманітні тварини. Деякі з них настільки малі, що їх неможливо побачити, інші , досягають величезних розмірів та важать десятки тон. Усі вони живуть поряд з нами. Починаємо захоплюючу подорож у різноманітний світ тварин.

1 жовтня 2020 року у бібліотеці-філії №1 по роботі з дітьми (вул. Г. Мазепи, 11А) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради для юних читачів бібліотекарі підготували інформаційний калейдоскоп “Сто секретів про звірят, для допитливих малят”.

Усім відомо, що в природі зазвичай перемагає той, хто більший, швидший і сильніший. А як  же бути меншим, слабшим і не таким прудким тваринам? Скласти лапки й чекати  поки їх з’їдять?.. То ж не дивно, що деякі з них, аби вижити, змушені застосовувати різні хитрощі. Дехто взагалі вдається до відвертого обману й живе собі розкошуючи. А подеколи може втерти носа навіть людині.

Геніальний вихід знайшла зозуля: аби не марнувати часу і сил на висиджування й виховання пташенят, вона підкидає власні яйця в чужі гнізда. Ще й вибирає такі гнізда, де її яйця пасуватимуть і за кольором, і за розміром.

Що робити, коли ти не здатен ні дати відсіч ворогу, ні навіть утекти від нього? Треба прикинутися…мертвим!… Саме так виживає маленький і повільний віргінський  опосум. І це йому настільки добре вдається, що хижаки  намагаються обійти цього “здохляка” здалека. У разі небезпеки він падає і заклякає, немов не живий.

Черепахи мудрі тварини. А деякі з них щей підступні! Як – от грифова черепаха. Для полювання ця хитра звірина використовує власний язик, дуже схожий на рожевого черв’яка. Гіганська черепаха не може ганятися за здобиччю, тому, прикинувшись великим валуном у річці, просто відкриває рот із потужними щелепами. ворушить язиком і чекає на  рибку, що запливає їй прямо в пащу.

Швидше в сумку! Так-так, цим винаходом  матінки Природи з давніх – давен користується кенгуру. А сумка цій тварині потрібна для крихітного, завбільшки як двадцять п’ять копійок кенгурятка ,яке народилося, там воно росте ще сім місяців, отримуючи матусине молоко на місці.

Морський дракончик – назва цього хижака звучить пестливо, але його вважають найнебезпечнішою рибою Чорного моря. На тілі цього хижака отруйні колючки – отрута не смертельна, відчуття після уколу буде таким, ніби тебе покусало відразу кілька бджіл, і минеться аж за кілька місяців.

А що ви знаєте про кліщів? І кому спаде на думку, що така дрібнота украй небезпечна?!  Хоч укус кліща не загрожує життю людини, проте ці кровопивці можуть заразити нас багатьма смертельно небезпечними хворобами: енцефалітом, тифом, лихоманкою – а підстерігають вони нас повсюди в лісах. А також серед дрібних комах є павуки, які дуже небезпечні . Павук – тарантула, живе в Криму,  його отрута хоч і не смертельна для людини, але  викликає психічний розлад, порушує роботу серця, утруднює дихання. А в степах Херсонської області зустрічається павук  каракурт , укуси його смертельні.

Серед різноманіття цікавих тварин – це лисиця. Гордість лисиці – це її пухнастий хвіст. Вона має добрий нюх, слух, гарну пам’ять, найменші зміни в звичайній обстановці помічає відразу і проявляє обережність, добре плаває, стрибає, Хитрує лисиця не лише у казках  а й у повсякденному житті. Не раз мисливці спостерігали, , як лисиця обдурює птахів: перекинеться на бік, відкине лапи, лежить – не ворухнеться, ніби мертва. Підлетить цікава сорока чи ворона – і попаде  хитрунці в лапи.

На нашій планеті  живе ще дуже багато звірів, і кожен з них живе надзвичано цікавим життям. Про їхні звички. хитрощі виживання у природі ви можете прочитати, відвідавши бібліотеку-філію №1 ро роботі з дітьми (Мазепи 11А). 

Підготувала захід   Драганчук Г.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top