Інформаційний навігатор Державний гімн України” з циклу “Символам Незалежності – 30 років

15.01.2022 р. в читальному залі бібліотеки-філії №14 (вул. Довженка,12) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проводився інформаційний навігатор Державний гімн України” з циклу “Символам Незалежності – 30 років.

15 січня минає 30 років з дня затвердження Верховною Радою України музичної редакції Державного гімну України “Ще не вмерла Україна”. Поряд із прапором, гербом, державною мовою, столицею, грошовою одиницею, наявністю власного війська, Конституції — однією з ознак суверенної держави є її гімн. Справжнім всеукраїнським, спочатку національним, а згодом й офіційним державним гімном, впродовж XIX-XX століть стала пісня «Ще не вмерла Україна”. І лише з початком кривавої війни за справжню Незалежність українці усвідомили глибинне значення кожного слова.

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року. Український етнограф, фольклорист, поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», а композитор Михайло Вербицький написав музику до нього. У 1863 році у четвертому (грудневому) номері львівського часопису «Мета» вірш Чубинського був виданий анонімно, і до того ж – випадково чи навмисно, оскільки автор вже був під наглядом жандармів – «схований» серед трьох віршів Тараса Шевченка.

Греко-католицький священник села Млини (тоді Австрія, а нині Польща) отець Михайло Вербицький, якому принесли часопис, загорівся покласти на музику слова, які вважав шевченковими. Помилитися було легко, бо стиль віршування подібний, адже як поет Чубинський формувався під впливом поезій Шевченка, навіть був особисто знайомий з Кобзарем під час навчання у Петербурзі.Вперше твір  надрукували з нотами у 1865 році, а прозвучав він публічно на Шевченкових роковинах у Народному домі в Перемишлі 10 березня того ж року. Після цього урочисту пісню виконували в Наддніпрянщині та Галичині під час проведення патріотичних заходів.У 1917-1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним із державних гімнів УНР та ЗУНР.Упродовж багатьох років пісня «Ще не вмерла Україна» виконувала функцію національного гімну, але тільки 15 січня 1992 року вийшов історичний Указ Президії Верховної Ради України «Про державний гімн України», в якому автором музики затвердили Михайла Вербицького, а в березні 2003 року Верховна Рада України схвалила текст Гімну, в основу якого покладено вірш Павла Чубинського  «Ще не вмерла України й слава, і воля».

Цікаво:

*Текст національного гімну вишитий на полотні – таку картину розміром майже півтора на півтора метра хрестиком вишила майстриня з Івано-Франківська, кримчанка за походженням Ольга Пеця.

 * до 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького на Львівщині Державний гімн України виконали 237 дітей на сопілках, вишикувавшись у формі тризуба; 

*музиканти 44-ї окремої артилерійської бригади виконали державний гімн і дефіле військового оркестру в соляній шахті, на глибині 289,5 метрів під землею.

Для дітей середнього шкільного віку радимо прочитати розповідь “Як Михайло Вербицький та Павло Чубинський Пісню склали” в книзі Є.В.Білоусова “Славетні імена України”.

Відповідальна за проведення Засєдко Р.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top