Інформаційний навігатор “Символам Незалежності – 30 років. Державний прапор”

Прапор звивається стрімко увись
Синьо-жовтим мереживом долі.
В ньому мрії одвічні сплелись,
В ньому щедрості неба і поля.”
А. Пасічник

28 січня 1992 року Верховна Рада України  затвердила Державний Прапор України. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3. 

З цієї нагоди в бібліотеці-філії №14 (вул. Довженка,12) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовлені матеріали, що стануть інформаційним навігатором для тих, хто цікавиться державною символікою.

Історія українського прапора віддзеркалює всю історію Української державності – з прадавніх часів і до сьогодні. Починаючи з часів хрещення Русі, жовто-сині кольори завжди були присутні на прапорах нашої держави різних століть. Вперше  український прапор було піднято у Львові в червні 1848 року. У СРСР це поєднання кольорів переслідувалося як небезпечний злочин. Під синьо-жовтим прапором відбулися три проголошення Української державності: 1917-го, 1941-го та 1990-го року, три революції новітнього часу: «на граніті» та два Майдани, а нині ведеться війна проти російсько-імперської навали на Донбасі та в Криму.

Варто нагадати історичний момент внесення національного стяга до Верховної Ради 24 серпня 1991 року на День Незалежності України.

Офіційно затвердили синьо-жовтий прапор  України 28 січня 1992 року депутати Верховної Ради України, а в 1996 році 20 статтею  Конституцією України синьо-жовтий прапор визначений державним символом нашої країни. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, він уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі. Український прапор – це наш історичний дух, наша совість і незламність, це – вічно жива пам’ять про героїчне минуле, це – гордість, слава і велич народу.
Адже приказки стверджують: “Де прапор піднімають, там Україну величають”; “Прапор цілувати – на вірність присягу складати”; “Прапор над нами – перемога за нами”!

Відповідальна: С.П. Араджіоні.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top