Інформація “Синьо-жовтий символ України” /до Дня прапора/

19.08.2021 року в бібліотеці-філії №1 по роботі з дітьми (вул. Мазепи, 11А) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради читачі з цікавістю прослухали інформацію про історію виникнення українського прапора: “Синьо-жовтий символ України”.

З давніх-давен прапор був святинею, без нього військо не рушало в похід, не вступало  в бій. Захопити прапор ворога означало отримати перемогу.
Синоніми до слова “прапор” – “знамено”, “стяг”. Слово “знамено” пов’язано зі словом “знати”. Колись знамено було знаком, розміщеним на довгій жердці. До неї прикріплювали гілки дерев, жмутки трави, кінські хвости, а згодом клиноподібні шматки тканини. Знамено виконувало ще одну важливу функцію – збирати до гурту, стягувати  до ватажка членів громади під час походу чи битви. Так виникло слово “стяг”.

У Київській Русі синьо-жовтий прапор використовувався ще до прийняття християнства.
Жовто-синій прапор був і в українського козацтва. Для них жовто-синій стяг – це святковий стяг, а в бій вони йшли з малиновим прапором. Протягом ХХ століття блакитно-жовтий прапор пройшов шлях народного визнання та юридичного оформлення. Важливі події українського державотворення, боротьби за свободу країни, акції протесту та непокори відбувалися під національним стягом.
За комуністичного тоталітарного режиму український прапор був елементом спротиву. В радянські часи тих, хто беріг жовто-синій прапор ув’язнювали, як злочинців.
24 серпня 1991 року, після проголошення Акту незалежності України, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради.
28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила синьо-жовтий стяг як Державний прапор України.
Синьо-жовтий прапор для українців – це символ свободи і боротьби за незалежність, символ нашої держави.
В кінці інформаційного повідомлення читачі переглянули літературу біля тематичної полички.

Відповідальний:: Яковойко Н.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top