“Прийшов Спас- пішло літо від нас”

Таки чудовий, світлий день,

Горять свічки біля іконостасу,

Свято Преображення Господнього,

і смачне свято Яблучного спаса!

У четвер, 19 серпня 2021 р., увесь православний світ відзначає велике християнське свято – Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Як розповідають церковні перекази, що Ісус Христос преобразився перед своїми учнями – апостолами Петром, Яковом та Іоаном на горі Фавор. Він це зробив для того, щоб показати своїм учням цю Небесну духовну славу, яка послідує за тимчасовими стражданнями. Так під час преображення обличчя Господа просяяло як сонце, одяг зробився білим, як світло в ясному небі.  

19 серпня 2021 р. о 14:00  в читальному залі  (вул. П. Орлика, 5) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулась презентація виставки – інсталяції “Прийшов Спас- пішло літо від нас”.

У вступному слові бібліотекар читального залу Ірина Казакова розповіла про історію цього свята, його біблійний, духовний зміст,  нагадала, що: “Свято Яблучний Спас почали відзначати ще  у 4 столітті, коли цариця Олена, мати римського імператора Костянтина І, збудувала на горі Фавор храм як нагадування про Преображення Господнього. За церковними переказами, колись дуже давно в цей день узяв Ісус Христос Петра, Якова та Івана й повів їх на високу гору. Там він прямо на очах у здивованих людей змінився: обличчя його засяяло, одяг став білий, аж ясний. До того ж явилися їм Мойсей та Ілля й вели розмови з Ісусом Христом. А з хмари почувся голос: “Це Син мій улюблений, у котрому моє благословення. Його слухайтеся”. Ось яке преображения Сина Божого мається як увазі. Це видіння є часткою того вічного щастя, яке буде для кожного нагородою за вірність Богові. “ Також вона підготувала розгорнуту інформацію про етнічний колорит спасівських святкувань в різних регіонах України.

Момент Преображення Господнього – це поєднання у Христі двох начал – Божого і людського, а також одкровення всіх іпостасей Святої Трійці – поява Сина при свідченні Отця в духові Святому. За святим Іоаном Золотоустим  – це приклад, “щоб показати майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами”. 

  Це традиційне свято врожаю – в церквах освячуються плоди землі, тобто яблука, груші, сливи. найбільшою популярністю і пошаною користуються яблука , навіть існує ще й третя назва свята – Яблучний спас.

 Бібліотекар презентувала добірку книг та журналів. Література, представлена на виставці знайомить користувачів з традиціями та обрядами цього свята. Свято знаменує закінчення літа. Тому в давнину у цей день люди виходили подивитися на захід сонця, і, спостерігаючи за тим, як небесне світило йде на спочинок, співали пісні, відтак прощалися із теплом, примовляючи: «В Яблучний Спас – пішло літо від нас».

Відповідальна за проведення  заходу бібліотекар Казакова І.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top