Інформ-майданчик “Великі біди від маленьких батарейок”

“Батарейки – це хімічні джерела струму, елементи яких  вступають у реакцію, що під дією заряду перетворюється на електричну енергію”. 

13.02.2022 року в бібліотеці-філії №14 (вул. Довженка,12) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був організований інформ-майданчик “Великі біди від маленьких батарейок” з метою сортування та утилізації особливо небезпечних відходів – батарейок.

Завдяки батарейкам працює багато речей: дитячі іграшки, годинники, ліхтарики, пульти від телевізорів та мультимедійних пристроїв. Тобто батарейки приносять людині комфорт і користь. Боятися нових батарейок не варто. А ось використані джерела живлення потенційно небезпечні і є загрозою всьому живому.

Розкладання однієї неправильно утилізованої пальчикової батарейки триває понад 20 років. За словами експертів, у батарейках містяться важкі метали, які навіть у дуже обмеженій кількості становлять загрозу здоров’ю людей. Серед них цинк, марганець, кадмій, ртуть, нікель та інші. Викинута батарейка покривається корозією, через що шкідливі речовини можуть потрапити в ґрунтові води, а далі – у річки, озера, артезіанські води. Усього одна маленька, розміром з палець, батарейка може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. А далі шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини або тварини, де будуть накопичуватися.

Як зменшити шкоду батарейок для навколишнього середовища? Для цього в світі та в Україні зокрема, проводяться екологічні акції щодо боротьби з небезпечними відходами та популяризації методів  їх правильної утилізації. Турбуючись про майбутнє середовище, чисте довкілля, власне здоров’я, відвідувачі бібліотеки – маленькі та дорослі учасники інформ-майданчика «Великі біди від маленьких батарейок», запрошують до бібліотеки-філії №14  всіх охочих приносити на зберігання використані батарейки.

Відповідальна: С.П. Араджіоні.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top