Історична хвилина “Історична місія ЗУНР”

1 листопада є  пам’ятною датою в історії українського народу.  В цей день на західно-українських землях після сотні літ польського і австрійського панування була створена Західно-Українська Народна Республіка. 

02.11.2021 року з метою вшанування історичного минулого нашого народу та популяризації літератури, працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували історичну хвилину “Історична місія ЗУНР”.

З завершенням Першої світової війни похитнулися сили могутньої Австро-Угорської імперії, в результаті чого 1918 року вона розпалася на кілька окремих держав. Національні рухи чехів, словаків, італійців, румунів, хорватів, поляків, які населяли колишню імперію, поклали початок новому державотворенню.

В зв’язку з цим,  рішучих заходів, щодо відродження національної державності, почало вживати й українське населення Східної Галичини. 16 жовтня 1918 року у Львові відбулося скликання українських послів до парламенту та крайових сеймів Галичини й Буковини, представників українських політичних партій та греко-католицького єпископату.

На ньому було створено головний представницький орган українського народу – Українську Національну Раду. Її президентом було обрано Євгена Петрушевича. Завданням УНРади стало створення Української держави на території Східної Галичини, Лемківщини до річки Сян, північно-західної Буковини, смуги північно-східної Угорщини, та створити конституцію побудовану на демократичних засадах. На засіданні 19 жовтня 1918 р. УНРада створила три виконавчі делегації УНРади. Перша – у Відні під керівництвом Євгена Петрушевича. Друга – галицька у Львові на чолі з Костем Левицьким. Третя – буковинська під проводом Омеляна Поповича.

31 жовтня у Львові стало відомо про приїзд до міста Польської ліквідаційної комісії, що мала перебрати від австрійського намісника владу над регіоном, приєднавши його до Польщі. Австрійський намісник Галичини  К.Гуйн відповів відмовою на вимогу УНРади передати їй повноту влади. Таким чином, 31 жовтня Український генеральний військовий комісаріат  за підтримки УНРади ухвалив здобути владу в краї збройним шляхом. У ніч на 1 листопада стрілецькі частини на чолі з Д. Вітовським взяли під контроль найважливіші установи Львова та більшості повітових міст краю. 13 листопада Українською Національною Радою був затверджений тимчасовий Основний Закон, відповідно до якого за створеною Українською державою закріплювалася назва Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), визначалися її кордони, герб і прапор. Дані події назавжди увійшли в українську історію і стали символом споконвічного прагнення українців до незалежності і свободи.

До цієї дати в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку “ЗУНР: становлення нашої державності”, на якій підібрані книги та періодичні видання, що дають можливість користувачам більш детально ознайомитись з ключовими історичними подіями проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.
Виставку можна буде переглянути після карантинних обмежень.

 Відповідальна: Кононенко Л. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top