Історичний дайджест “В єдності сила народу”

“На уламках чужих імперій

Об’єднали серця і руки,

І затвердили на папері

Актом про непорушну Злуку”

(Віталій Чепіжний)

 Урочистий Акт єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки став символом віковічного прагнення нашого народу жити у єдиній Соборній Незалежній державі.                      

22 січня в бібліотеці-філії №14 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради з цієї нагоди проведений історичний дайджест «В єдності сила народу».

Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу. Тому передумови об’єднання, створення  УНР та ЗУНР, урочистості 22 січня 1919-го, коли на Софійському майдані в Києві відбулося об’єднання в одну державу Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, боротьба за державність протягом ХХ століття – це фундамент для відновлення незалежності України в 1991-му році.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Цілісність держави буде цілковито відновлена тільки після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Цьогорічна кампанія до Дня Соборності України проходить під гаслом «Україна соборна. Разом до Перемоги!».

Актуальними є слова В.Чорновола, який був організатором  Живого ланцюгу Соборності від Києва до Львова 21 січня 1990 року:”Я вірю, що нині на нас з надією дивляться великі державники й патріоти, котрі проголосили створення УНР у 1918 році, а потім об’єднали землі України в 1919-му. Вони сподіваються, що ми не повторимо їхніх (і власних) помилок, що ми, досягнувши незалежности, досягнемо і єдності – такої жаданої, такої необхідної, такої вистражданої, а тому – безцінної”. 

Відповідальна за проведення Араджіоні С.П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top