Історичний екскурс “Поруч із сучасним – минуле”

У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць, створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць. Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

Девізом Міжнародного дня пам’яток та історичних місць стали слова: “Збережемо нашу історичну батьківщину”. 18.04.2024 р. працівники читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради долучилися до відзначення цієї дати. Протягом дня в бібліотеці діє тематична виставка  “Поруч із сучасним – минуле” і кожен відвідувач має змогу переглянути книги про древню і сучасну архітектуру нашої країни, а також почути цікаву інформацію про пам’ятки архітектури. Україна − держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам’ятки − перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. На жаль війна вносить свої корективи і багато пам’яток архітектури вже знищено. Підрахувати, скільки пам’яток архітектури постраждало під час війни в Україні, зараз неможливо. Обстріл міст триває, тому зробити опис зруйнованих об’єктів або перевірити правдивість інформації, що спливає в мережі, не вдасться. Зафіксовані неодноразово приклади пошкоджень саме громадських та культових споруд свідчать про невибірковість вчинених російськими військами обстрілів, що є безперечними ознаками воєнних злочинів, вчинених російською федерацією стосовно українського народу та його культурної спадщини. Для онлайн користувачів ми підготували відео презентацію “Історія, закарбована в пам’ятниках”

Все ж Україна сповнена дивами. Вона несказанно багата на культурні пам’ятники, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, зараз не відомо. Тому вивчайте, гордіться та бережіть свою історію! Подорожуючи по своїй землі, ми відкриємо для себе багато нового і цікавого.

Відповідальна за проведення заходу Дубовська О. П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top