Історичний експрес-листок: “День Соборності  України” /105 років з моменту підписання/

22 січня 2023 року працівники бібліотеки-філії №4 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели історичний експрес-листок «День Соборності  України. 105 років з моменту підписання».

Бібліотекар розповіла, що 22 січня День Соборності України відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.  Головною традицією цього Дня став живий ланцюг. Історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили продемонструвати державну єдність. Із 2000-х років щорічно влаштовують живий ланцюг уздовж моста Патона між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. На знак поваги до свята в інших містах українці також долучаються до цієї традиції, стаючи частинкою одного живого ланцюга і утверджуючи єдність однієї великої нації.

Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його – означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо цілість землі рідної і народу!

Свято Соборності – день єднання українських земель та утвердження їх неподільності набуває особливого значення та звучання сьогодні, коли територіальну цілісність держави доводиться відстоювати зі зброєю в руках.

До Дня Соборності України  в наші бібліотеці, оформлена тематична викладка літератури, яка стосується даної тематики.

Запрошуємо до  нашої бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top