Історичний етюд “Зродились ми великої години”

13 жовтня 2022 року працівники бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели історичний етюд “Зродились ми великої години”, а також підготували літературну відеопрезентацію “А у вітах шумить вітер про повстанську славу”.

Цей захід ми присвятили 80-річчю від дня створення УПА, яке, як відомо, ми відзначаємо 14 жовтня.

Українська повстанська армія (УПА) – військово-політичне формування, що діяло на території України в 1942–1956 роках. Тривале протистояння двом потужним тоталітарним режимам, спираючись виключно на ресурси свого народу, дає підстави називати УПА унікальним явищем в історії. Водночас діяльність українських повстанців вписується в рамки загальносвітового явища – боротьби народів за свободу та державність.

Ця боротьба стала найпомітнішим історичним фактором другої половини ХХ століття, завдяки їй світ протягом кількох десятиліть змінився більше, ніж за попередні століття. Саме в світовому контексті бачили свою діяльність лідери українського визвольного руху, про що свідчить головне гасло УПА: “Свобода народам! Свобода людині!”.

Зараз послідовниками українських повстанців безперечно є бійці ЗСУ, які у несприятливих умовах, при значній перевазі ворога, мужньо обстоюють національні інтереси і одночасно захищають увесь демократичний світ від безчинств тиранії та диктатури.
Звісно, тема УПА цікавить не лише істориків, а й письменників. Тому ми підібрали для наших читачів як художні, так і наукові й науково-популярні видання, які допоможуть більше дізнатися про цей визвольний рух, який не спинився після поразки національної революції, а трансформувався у збройне підпілля, а також розібратися з численними міфами, які і досі існують в колективній пам’яті щодо діяльності Української повстанської армії.
Також ці книги мають нагадати сучасникам, що українська нація виборювала державність десятиліттями, а до того – сторіччями.

Відповідальна за проведення Віра Якимечко.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top