Історичний зріз “Сто років недолі або операція “Захід”

Ми ж мали все: і мову, і віру, і культуру, і звичаї, і землю, і достаток, а через політиків змушені були терпіти і голод, і приниження, і нелюдські поневіряння, і асиміляційні процеси. Ті рани не гояться. Їх ніщо не може загоїти. Не дай, Боже, пережити ще колись щось подібне, що пережили ми, вигнані зі своїх прабатьківських земель.
(письменниця Марія Горбаль)

 


9 липня протягом дня працівники бібліотеки-філії №5 (вул. Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради проводили історичний зріз “Сто років недолі або операція “Захід” з нагоди 75-річчя депортації українців з Лемківщини, Холмщини, Підляшшя, Засяння.

Згідно з «Договором між Польською Республікою та СРСР про обмін ділянками державних кордонів» до Польської Республіки відійшли історико-етнічні українські землі площею близько 19,5 тис. км² (Надсяння, Лемківщина, західна частина Бойківщини, Холмщина, Підляшшя). Нестерпна ситуація постійні залякування, вбивства, грабунки стали причиною «добровільних» виїздів понад 150 тис. лемків з їхніх етнічних земель. Це було надзвичайно жорстоке поводження з цим народом, адже їх не лише відірвали від власних коренів, але й змушували покидати виплекані важкою працею господарства і всі свої матеріальні пожитки в обмін на глиняні хати в бідних селах радянської України.

За спогадами очевидців: “За лічені години нам треба було зібратися, все лишити і їхати у невідомість. Мені було тоді два рочки, але отой лемент і розпач вивозу закарбувався у пам’яті – як щось дике і страшне.” Лемків, які нізащо не погодилися залишати свої рідні села (близько 140 тис.) було вивезено внаслідок трагічної операції “Вісла”(28 квітня до 31 липня 1947р.).

Бібліотекар розповіла відвідувачам також про видатну лемкиню Галину Баранкевич — Заслужену артистку України, співачку та актрису Івано-Франківського Національного драмтеатру ім. І.Франка. (Баранкевич Г. Великодні традиції лемківської родини :[інтерв’ю з засарт. Галиною Баранкевич / розмовляла Юлія Боєчко] // Нова зоря.- 2019.- 25 квітня.- ч.17-18.- С.7). А також присутні дізналися про повстанців із Лемківщини завдяки працям М. Остромира ”Лемківщина в огні” та І. Дмитрика “Записки українського повстанця в лісах Лемківщини”. Читачі переглянули відео “Служба новин Вежа. Храм Єдності” про етнічний лемківський храм побудований у нашому обласному центрі. Згідно з постановою Верховної Ради України у 2019 році відзначатимуть 75-річчя цих трагічних подій на державному рівні та вшановуватимуть пам’ять жертв примусової депортації наших співвітчизників. Пам’ятаймо про це і ми!

Відповідальна за проведення: Козак-Дидич М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top