Історичний круїз «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг»

22.01.2017 о 12 год. в бібліотеці-філії №13 (село Хриплин)
Історичний круїз «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг».

13 ф.бДвадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності. До таких подій належить 22 січня 1919 року – день ухвали Акту Злуки двох суверенних українських держав (УНР і ЗУНР) в одну Українську Народну Республіку.Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом – Днем Соборності. Саме про ці події йшла мова під час історичного круїзу «Соборна мати Україна – одна на всіх, оберіг», який відбувся в бібліотеці – філії №13 Івано – Франківської МЦБС. Учасники заходу дізналися, що ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик, це також стало політичним кредом кирило – мефодіївських братчиків. А вже з кінця XIX століття, соборність стає одним з наріжних каменів ідеологічних декларацій, програм та маніфестів новоутворених українських партій.

Ідея Соборності України знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів та письменників. Деякі з цих творів представлені на книжково – ілюстративній виставці «Соборність України:під прапором волі».

Відвідувачі бібліотеки також дізналися про «живі ланцюги» 1990 та 2000 років.
Історія України – це історія надзвичайного народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність. На долю українців випало багато героїчного і водночас трагічного. Як ніякий інший народ, українці заплатили і дальше платять за своє право на волю мільйонами життів своїх найкращих синів і дочок.

Захід підготувала і провела завідувачка бібліотеки – філії №13 Бабій О.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top