Історичний спогад: «Люби і знай свій рідний край»

05 травня 2023 року в бібліотеці-філії №2 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся історичний спогад: «Люби і знай свій рідний край». Присутні  дізнались про традиції, звичаї та обряди рідного краю, більше дізнались про наших письменників. Користувачі читали вірші поетів Івано-Франківщини, здійснили віртуальну мандрівку – «Барви рідного міста», переглянули літературу біля виставки: «Місто моїх мрій».

Наша Земля має дуже давню історію, багаті традиції, цікаві обряди та звичаї. В українську та світову історію Галичина увійшла  як один з найбільш самобутніх регіонів, що був потужним центром національно-політичного та культурно-мистецького життя. Завдяки своєму геополітичному розташуванню ця земля була частиною Центрально-Східної Європи і відповідно увібрала традиції, які притаманні європейській культурі. Але також галичани відчували близькість з українцями наддніпрянської України.

Незважаючи на втрату власної державності, Галичина динамічно розвивалася. Її суспільне та культурне життя становило яскраву та різнобарвну палітру. Одним з осередків культурно-мистецьких традицій було місто Станиславів (Івано-Франківськ).

Літературні традиції на Прикарпатті сягають в сиву давнину. Галицько-Волинський літопис зберіг нам ім’я співця Митуси. Про співця Митусу писали наші класики, зокрема І. Франко «Бунт Митуси».

Наші сучасники: Юрій Андрухович, Степан Процюк, Тарас Прохасько, Ольга Деркачова та багато інших письменників відомі не тільки в Україні, але й за її межами. Старше покоління письменників: Р. Федорів, Р. Іваничук, Т. Мельничук. Якщо більше заглибитися в історію, то згадуємо імена Марійки Підгірянки, К. Малицької, Н. Кобринської, М. Павлика. І звичайно «покутська трійця»: В. Стефаник, Марко Черемшина, Лесь Мартович. 

Багата і щедра талантами земля Прикарпаття. Казкова природа нашого краю давала і дає натхнення нашим письменникам, музикантам, художникам, народним митцям.

Відповідальна за проведення: Цібій С. О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top