“Історія української вишиванки”

Вишиванка вважається  оберегом від усього лихого, вона є символом краси та міцного здоров’я, а також вірності, щасливої долі та любові. Вона настільки глибоко увішла в наше життя, що в Україні встановили навіть  спеціальне свято – День вишиванки. Це свято відзначають щорічно у третій четвер травня.
Вишиванка – це  не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось у вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. 

З нагоди такого величного дня у бібліотеці-філії №10 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була підготовлена і проведена година духовності “Історія української вишиванки” з широким колом читачів. Завідувачка бібліотекою розповідала про історію виникнення цього дня, про орнаменти вишивки, а також була  представлена викладка книг з різними орнаментами вишивки, кожний охочий міг ознайомитися з ними.

День вишиванки – це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Вишиванка це не просто сорочка, саме у вишиванці закладено орнаменти, які пов’язані з багатьма ритуалами: обережна вишивка, весільна, траурна і просто ошатна, яка принесе здоров’я і багатство, а вишиті рушники здавна були поширені в Україні як неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, як традиційна окраса селянського житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходились без рушників, які, крім декоративного навантаження мали великий образно-символічний зміст. Рушники завжди висіли на покуті, святому місці, де збирається вся родина на трапезу, освячуючи її молитвою. Вишитий український рушник пройшов крізь віки і нині щедро розстелений для всіх, хто не черствіє душею, близьким і далеким друзям і гостям.
Тож нехай цей символ завжди буде у вашій оселі, як ознака великої любові і незрадливості.

Відповідальна: Мигович У.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top