Поетичний марафон “Кольорова палітра поезій В. Стуса”

Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався,

той, що обрав тебе навіки-вік.

До нього змалку ти заповідався

до нього сам Господь тебе прирік.

Василь Стус

Шостого січня виповнюється 80 років від дня народження геніального поета, прозаїка, перекладача, літературознавця, вічного борця за справедливість Василя Стуса.

4 січня 2018 року у бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся поетичний марафон “Кольорова палітра поезій В. Стуса”.

Присутні доторкнулися серцем, своїми роздумами до трагедії вірного сина України.

Митець належав до когорти шістдесятників – інтелігентів-опозиціонерів, котрі свідомо виступали проти свавілля тоталітарного режиму.

Василь Стус був вимушений повсякчас боротися зі системою: він активно протестував проти арештів інтелігенції (зокрема й на гучній прем’єрі фільму Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”), утисків свободи думки, писав антикомуністичні твори, надсилав листи до президії Спілки письменників, у яких гостро критикував порушення прав на гласність і демократію.

Але в радянські часи так довго тривати не могло: 1972 року поета разом з однодумцями заарештовують. Відтоді правозахисник до кінця життя майже безперервно перебуває в таборах і на засланнях. Украй виснажений нестерпними умовами ув’язнення, Василь Стус помер під час голодування у карцері 4 вересня 1985 року.

Твори великого митця стали відомі широкому загалу лише з розвитком  демократії.­ 1990 року була надрукована перша в Україні збірка вибраних поезій Василя Стуса “Дорога болю”.

Відвідувачі бібліотека читали різні вірші, що пробуджували шляхетні поривання: любов до свободи, людини, до українців і України.

У віршованих рядках поета звучить відверте неприйняття інтелектуальної задухи, бездуховності і репресій, болісне шукання втраченої гармонії зі світом.

Оформлена книжкова виставка “Народе мій, до тебе я ще верну”.

Відповідальна за проведення Лучак Е.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top