Михайло Фіголь – відомий український художник, професор, мистецтвознавець і наш краянин, уродженець с. Крилос.  

6 вересня 2018 р.  в рамках клубу для людей золотого віку, створеного в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради у циклі зустрічей з цікавими людьми відбулась зустріч в музеї Михайла Фіголя (вул. Фіголя 2 В) з дружиною художника – Тетяною  Фіголь.

Тетяна Данилівна Фіголь – берегиня спадщини талановитого митця, шанована у Івано-Франківську лікарка-педіатр і дуже цікава людина, приємна і добродушна господиня.

На вулиці, що тепер названа на честь її покійного чоловіка, пані Тетяна Фіґоль провадить «домашній музей». Ще за життя Михайло Фіґоль, художник і мистецтвознавець, побудував у себе на подвір’ї галерею, експозицію якої повністю присвячено історії давнього княжого Галича ( 1120 річчя народження якого відзначаємо цього року).  Неповторна велич і краса давнього Галича надихала його на створення грандіозних по розміру і потужних по енергетиці полотен, в яких відчувається незборимий  дух Фіголя-патріота. Знаний художник любив свій рідний край, вболівав за його долю і робив усе що в його силах, щоб донести до майбутніх поколінь ту гордість,  яка переповнювала його душу і серце.

Ми маємо ким гордитись. Ми красива, сильна нація і у нас могутні прадавні корені. Саме це хотів донести до нас своєю творчістю Михайло Фіголь і продовжує робити своєю подвижницькою діяльністю його дружина. Тетяна Данилівна взяла на себе відповідальність показати ту правдиву історію давнього Галича, яку зобразив її чоловік. Все їхнє спільне життя вона була берегинею родинного гнізда, надійним тилом, помічницею і порадницею. В кожному слові її розповіді відчувається, як вона вболіває за справу, якій присвятив своє життя її чоловік і як турбується, щоб ці перлини духовності були повноцінно збережені для нащадків.

Усі присутні затамувавши подих слухали  Тетяну Фіголь, яка неймовірно цікаво розповідала про давній Галич, про життя і творчість Михайла Фіголя,  про особисті спогади і відчуття. Вражені почутим і побаченим присутні відвідувачі музею дякували господині. Адже вона дозволила  доторкнутись до своїх скарбів і радіє з того, що може ділитися ними.

Захоплююча екскурсія Тетяни Данилівни зачарувала відвідувачів. Присутні побачили не лише картини художника, але і колекцію старовинних речей та подарованих полотен, яку дружина художника зібрала у приватній садибі і яка з плином часу стала дуже схожа на музей. Екскурсія залишила по собі багато позитивних вражень та бажання повернутися.

Відповідальна за проведення заходу Ірина Тарновецька-Мороз.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top