Мовознавчий відеоколаж “Слова у рідній мові – квіти калинові”

Мова кожного народу
Неповторна і — своя;
В ній гримлять громи   в негоду,
В тиші — трелі солов’я.
На своїй природній мові
І потоки гомонять;
Зелен-клени у діброві
По-кленовому шумлять.
Солов’їну, барвінкову,
Колосисту — на віки —
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки.
Берегти її, плекати
Буду всюди й повсякчас,—
Бо ж єдина — так, як мати,—
Мова в кожного із нас!
Любов Забашта

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у державі Бангладеш влада з нечуваною жорстокістю придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у цій державі став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років і аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. Рідна мова для кожної людини – це життєдайне джерело, яке передається з покоління в покоління, тому потрібно виховувати любов і гордість до рідної мови, зберігати її чистоту і красу. Наша рідна мова – українська. Це наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця.

21.02.2021 року працівниками бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був створений мовознавчий відеоколаж “Слова у рідній мові – квіти калинові”. Переглянувши його, онлайн користувачі дізнаються  про походження нашої мови, про сумну сторінку її історії, про роль мови у житті людини, вислови видатних людей про українську мову та цікаві факти про нашу рідну мову.

Книжкова виставка “Без мови немає країни. Мову, як матір любіть” доповнила і розкрила красу, велич рідної мови. Через представлений матеріал на виставці читачі ознайомились з  історією походження української мови, з народною мудрістю в українському слові, зі славетними майстрами рідного слова, з добрими порадниками та помічниками – різноманітними словниками української мови. Мово рідна! Ти є вічність. Ти є Правда, Добро і Краса народу нашого. Тож такою і будь вічно, мово рідна! А з тобою будемо вічними і ми, діти твої, на розкішних і безкінечних берегах твоїх.

Відповідальна – Кононенко Л.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top