Ювілейна присвята “Дві зірки у поетичному просторі України” /до 115 років від дня народження Степана Олійника та 105 років від дня народження Олеся Гончара/

02.04.2023 року у бібліотеці-філії №27 (с.Узин) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено та проведено ювілейну присвяту “Дві зірки у поетичному просторі України” /до 115 років від дня народження Степана Олійника та 105 років від дня народження Олеся Гончара/.

На захід запрошено учнів Узинської гімназії, які мали змогу ознайомитися про цікаві сторінки їхньої біографії та їхній творчий шлях.
Степан Олійник- відомий український поет-гуморист, сатирик він майже чотири десятиліття віддав праці в літературі і понад п’ять десятиріч журналістиці.
Олесь Гончар- український письменник, літературний критик, громадський діяч, лауреат Шевченківської премії, його знали не тільки в нашій країні, а далеко за її межами. Його твори перекладалися 67 мовами народів світу.
Де б не бував, С.Олійник постійно пам’ятав про свого молодого побратима О.Гончара, переймався його здоров’ям, понівеченим війною. Ювілейний жарт, написаний поетом-гумористом присвячений О.Гончару.
 “Вже було мені десять літ,
  Як з’явилися ви на світ.
  Пам’ятаю, садив баштан.
  А довкола- весняний лан.
   І додав іще:- Не спіши,
   Підростеш, а тоді пиши, 
   Але так, щоб слово- як жар!
   Бо який без вогню Гончар!?
Здавалося простенький вірш, але скільки в ньому тепла, добра, людської приязні і звичайно ж, гумористичної вишуканості. О.Гончар усім єством відчував людську доброту, що йшла від самої душі свого старшого побратима. Диву даєшся, як людина такої лагідної вдачі, з таким ніжним і чутливим серцем могла творити сатиру.
Для відвідувачів у бібліотеці оформлена виставка ” Творча спадщина О.Гончара”, на виставці були представлені видання творів автора,  та література про нього яка є в бібліотеці.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top