«Ангел постукав у віконце»: різдвяна мандрівка художніми творами про янголів

4 січня 2022 року центральна бібліотека для дітей (С.Бандери, 8) провела для читачів різдвяну мандрівку художніми творами про янголів “Ангел постукав у віконце”.

Читачі й бібліотекарі жваво спілкувалися: розмовляли про янголів-охоронців, читали вірші, дивились відео, пригощалися цукерками. Бібліотекарі ознайомили читачів з художніми творами, героями яких є справжні ангели.

Янголята неспроста є символами Різдвяних свят – саме ангел приніс Діві Марії благу звістку про те, що у неї народиться Син. А коли в печері у Вифлеємі народився Ісус, ангели повідомили про цю величну подію пастухам, які перебували неподалік. Тому з давніх часів на Різдво роблять янголят власноруч, прикрашають ними ялинку і дарують своїм близьким.

  “…Кожного малюка при народженні бере під свій захист казковий крихітка-Ангелик і веде за руку у дивовижний, незбагненно-загадковий, барвистий світ, що його дорослі називають Життям.”

                                                               Ната Гранич “Ангелик на долоньках”

Ангел супроводжує кожну людину протягом усього життя, опікується нею, незважаючи на те, що ми його ніколи не бачимо. Людині дуже важливо відчувати підтримку вищих духовних сил і вірити у краще.

У передріздвяні дні ми всі віримо у дива, надіємося на чудо, бажаємо один одному найкращого і віримо, що все обов’язково здійсниться. Поговоримо про янголів, яких ми не бачимо, проте вони нам незримо допомагають.

Хто такі ангели?

А́нгел – в християнській, мусульманській і юдейській релігіях посередник між Богом і людьми, що виконує волю Бога. Це духовна істота, створена Богом. Янголи безтілесні, вони мають відмінне від людського духовне тіло. Володіють розумом, почуттями та свободою волі, котрі перевершують людські, але в той же час обмежені їхніми призначеннями. Янголи виконують різні завдання: передусім прославляють Бога, а також Ісуса Христа, та сприяють спасінню людей — приносять звістки як окремим особам, так і спільнотам, пояснюють істину, підтримують у важкі часи, втручаються у перебіг подій для здійснення Божої волі.

Їм притаманна здатність дуже швидко, або й миттєво, переміщуватися в просторі, ігноруючи будь-які матеріальні перепони. Разом з тим вони мають здатність впливати на матеріальний світ згідно свого завдання. В той же час вони обмежені законами простору і не можуть одночасно перебувати в різних місцях. Янголи безсмертні та не потребують розмноження, не мають потреби в їжі чи будь-яких інших потреб, притаманних людському тілу.

Ангели найближчі до людей. Вони оголошують наміри Божі, наставляють людей до доброчесного й святого життя.

Нехай біля кожного на нелегкій дорозі життя завжди перебуває янгол!

Різдвяна мандрівка художніми творами про янголів.

Справжні, живі ангели – герої цих книжок, одні з яких написані для маленьких і чемненьких, а інші — для старших читачів, котрі не завжди чемні, але, незважаючи на це, поруч з ними теж є їхні янголи.

Пропонуємо вам твори, які змушують замислитися про існування речей, які, хоч і не мають матеріального виміру, однак суттєво впливають на наші вчинки. Вони викликають роздуми про вічне та виводить уяву читача за межі буденності, навіюють світлий, мрійливий душевний стан.

Читайте! Слухайте! Думайте! Мрійте!

Іван Малкович «Із янголом на плечі»

«Коли відпочивають янголи» Марина Аромштам

Книга, яка без зайвих перегинів, відверто, правдиво й зворушливо розповідає про сучасну школу, про сучасних вчителів та учнів.

Ось одна із цитат повісті: “Якось я зустріла людину, яка щодня перед заходом сонця начищала до блиску свою лопату. Лопата сяяла так, що в неї можна було дивитись, як у дзеркало. Я запитала, навіщо вона це робить. «У кожного з нас є янгол, — сказала та людина. — Той, що відповідає за наші вчинки. Але янголи не можуть займатися лише нами. Якщо ми щось робимо правильно — бодай щось робимо правильно, вони летять в інших важливих справах. І тоді одним лихом у світі стає менше. Якщо ж ми капостимо, янголи мусять залишатися поруч — виправляти наші капості. Мій янгол знає: увечері я завжди чищу лопату. У цей час він може бути за мене спокійний, може від мене відпочити. І він летить рятувати когось — від бурі, каменепаду, землетрусу. Летить туди, де потрібні зусилля багатьох янголів. І якщо бодай один із них не з’явиться в потрібний момент, наслідки можуть бути украй сумними».

«Мій ангел такий маленький» Галина Кирпа

 «Ангел Золоте Волосся» Зірка Мензатюк

 Чи може в сучасному світі статися диво? Таке, щоб минулися усі Галині нещастя: погані стосунки з учителькою та однокласниками, те, що в неї не “круті” батьки, а головне — хвороба братика, через яку життя перетворилося на геть нестерпне. І що для цього потрібно зробити Галі? На дівчинку чекає багато пригод, цікавих і часом небезпечних, мандрівка в далеку давнину, де Галя побачить княжий Київ, дізнається секрети старовинного мистецтва, а заодно й захоплюючу історію одного з найзнаменитіших шедеврів Київської Русі — геніального творіння Алимпія Іконописця. А ще в неї з’явиться незвичайний друг — Ангел Золоте Волосся. Він допоможе Галі здобути одне з найважливіших людських умінь — уміння бути щасливою.

«Крайній янгол» Інґеб’єрґ Дал Сем

От скажіть: яке Різдво без вертепу? Та ніяке! Так само, як не буває вертепу без Марії, Йосипа та Ісусика. Але що робити, коли не може бути багато Марій, Йосипів та Ісусів? Звичайно, їх треба вибирати з-поміж однокласників. Лише янголів вибирати не треба. Бо янголом може бути кожна дівчинка. Навіть така несмілива, як Беата.

Але коли в неї за спиною поблискують янгольські крила, а на голові сяє німб, то вона непомітно для самої себе перетворюєшся на справдешнього янгола. Чи не тому й з’явилася на порозі в старенької пані Юнассен у найскрутнішу для неї мить? І хтозна, чим би воно все закінчилося, коли б не Беата – маленький янгол, якому випало іти позаду всіх…

«Сніжнокрилі янголи»

“Сніжнокрилі янголи” – барвисте подарункове видання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Метою авторського колективу – сучасних українських письменників і художників – було підготувати яскравий дарунок для найменших читачів до світлих зимових свят (Святого Миколая, Нового року, Різдва, Водохреща), а також до іменин, радісного Дня Янгола. Це збірник різножанрових творів для дітей, він містить казки, оповідання, легенди, вірші, колискові та дитячі молитви. Їх об’єднують чарівливі зимові образи та таємнича тема янгольського світу, яка напевне зацікавить кожну дитину. Видання задумувалося як книга для сімейного читання. Підібрані твори не лише подарують родинні кілька казкових вечорів, але й допоможуть батькам обговорити з дитиною багато важливих тем, зокрема, як перемогти страх темряви та самотності. Крім того, книжка стане у пригоді вчителям недільних шкіл і катехитам.

«Ангел Хоронитель»

Дуже часто, аби твердо стояти на ногах і не боятися жодних духовних небезпек, потребуємо знати, що маємо на кого спертися, що маємо близького друга. Бог дав нам такого незмінно вірного товариша – Ангела-хоронителя, який нас завжди супроводжує. Молитва до нашого надійного друга є найкращою можливістю тримати із ним добрий зв’язок. Яскраві малюнки зорієнтовані допомогти батькам разом із наймолодшенькими християнами вивчити молитву до свого Ангела-хоронителя напам’ять. Це вже третя книжечка із серії «Мої перші молитви».

Тейзвел, Чарльз. Янголятко : казка.

 Автором «Янголятка» є відомий американський письменник Чарльз Тейзвел. Уявляєте, це оповідання було написане всього за три дні. І коли в книгарнях з’явилося перше видання, воно так сподобалося дітям, котрі прийшли туди разом зі своїми батьками, що почало з неймовірною швидкістю зникати з книжкових полиць, і видавцям доводилося знову й знову його друкувати. За життя автора «Янголятко» було опубліковане аж 38 разів і перекладене декількома мовами. Що ж це за таке особливе Янголятко, і чому воно стало таким популярним? Це можна дізнатись тільки прочитавши оповідання.

Гранич, Ната. Ангелик на долоньках: Дмитрикова книжечка : вірші для дітей.

Книжка «Ангелик на долоньках» – немов вечірня казка самого неба, колискова пісня ночі й вранішня молитва сонця. Усі вірші багаті родинними оповідками та історіями з життя. Крім цього, зворушливі, теплі й сонячні, як саме дитинство, малюнки художниці Людмили Пантєлєєвої додають цій книжці неабиякої мистецької вартості, а читачам – естетичної насолоди.

Ніка Ініна Хранітелі. Книга 1

Фантастична повість київської письменниці Ніки Ініної розповідає про чудових істот — хрангелів, мета яких — підтримувати, оберігати, охороняти довірених їм дітей. Навіювати їм гарні сни. Бути поруч, коли дитині боляче. Або просто сумно. Або хочеться плакати, а — нікому. Або коли в темряві ховаються якісь жахливі істоти, і навіть маму покликати немає сил … Драматична історія починається тоді, коли шість хрангелів розпочинають бій із темнонами. Останнім дуже хочеться керувати душами дітей, вчинками. Чим закінчиться протистояння, хто з хрангелов постраждає, і що мають зробити темнони після вироку, — читач дізнається, пройшовши разом з героями до останньої сторінки.

Филипчук, Зенко. День Ангела.

Світ добра і любові до всього, що оточує малюка, світ посмішок і співу ще 20 років тому розкрив український поет в своїй першій дитячій книжечці. Ось один із віршів:

До маленького хлоп’ятка завітали ангелятка.
На вікні намалювали чарівні казкові мальви.
Синя квітка розквітає – в хаті скрипочка лунає.
Жовта квітка розквітає – в хаті казочка витає.
Біла квітка розквітає – хтось молитву промовляє.

Відповідальні за підготовку та проведення заходу Томілова Л.І., Щепківська Н.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top