Бібліотечні зажинки «Яблука доспіли, яблука червоні»

Серпень – особливий місяць для українців. В цей період вони збирають перші щедрі урожаї та святкують найголовніше і найважливіше державне свято – День незалежності України.

18 серпня, напередодні великого християнського свята Преображення Господнього, на яке, за традицією, віряни освячують садовину та мед, ми, працівники бібліотеки-філії № 3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели бібліотечні зажинки «Яблука доспіли, яблука червоні».

Бібліотека – це наче велике, родюче дерево, а на його обважнілих вітах висять, зігріті серпневим сонцем, плоди-книги. Кожен може знайти тут щось до смаку: збадьорити розум, потривожити серце, чи просто відпочити в затінку цього незвичайного дерева, забувши на якусь годину життєві негоді.

Серпень  пробуджує в душі оті щемливі відчуття, що «ще літо, але вже все зрозуміло». А ще це місяць неминучого дорослішання, бо літо завершується, зовсім скоро почнеться новий навчальний рік, а батьки щиро дивуються, як стрімко виросли діти під час канікул. На підтримку проєкту з промоції читання та вільного доступу до книжок #бібліотека_в_дворах  ми вийшли у двори поблизу нашої книгозбірні аби запропонувати нашим читачам книги, які допоможуть вхопитися за літепло, насолодитися останніми днями золотого місяця, а коли прийде час осінніх туманів, з легким серцем відпустити гожого красеня серпня, бо «вміє розставатись той, хто вмів любить». Серед книжкового врожаю, зокрема хочемо відмітити найцікавіше:

Галина Вдовиченко. «Пів’яблука» та « Інші пів’яблука»

«Пів’яблука. Інші пів’яблука» — історія жіночої дружби, що дозволить читачеві поглянути на звичні речі по-новому, оповідь про долі чотирьох подруг — таких різних, але однаково близьких. Одного разу вони знаходять незвичайний сувенір. Те, що спершу здавалося просто цікавою іграшкою, починає у дивовижний спосіб змінювати життя жінок, виконуючи найпотаємніші бажання кожної з них… Знахідка стане початком нових пригод, вона покаже, чого насправді бажають подруги. Хто зміг створити цей шедевр? І чому майстер Пінзель, найзагадковіший галицький скульптор XVIII століття, що далі помітніше впливає на тих, хто живе у XXI столітті?

Цікавий факт: згідно з новою редакцією правопису «пів яблука» тепер пишемо окремо)

Роман Степана Процюка «Чорне яблуко» — драматична і зворушлива історія платонічного кохання Архипа Тесленка у складній панорамі його короткого життя. Рекомендуємо цю захопливу і незвичайну історію не лише шанувальникам  біографічних творів та мемуаристики.

Цікавий факт: чорні яблука насправді існують. Сорт «Хуа ніу» або «Чорний діамант», який вирощують в Китаї, вражає глянцевим блиском і темно-фіолетовим майже чорним забарвленням шкірки. Китайські садівники правлять  за одне яблуко цього сорту близько шести євро.

Валерія Чорней. Роман-феєрія «Яблуко в тайстрі». З п’ятирічного віку тендітна гуцулка шукає чарівне червоне яблуко, яке колись отримала в подарунок від бабусі. У цьому яблуку криється неабияка сила… Сила, яка полягає у вмінні бачити красу, щиро любити та розуміти мистецтво.

Торґні Ліндґрен «Джмелиний мед». У повісті-притчі йдеться про сорокарічну кровну ворожнечу двох братів Улофа та Годара, замішану на коханні, зраді та помсті.

Цікавий факт: українська режисерка Вікторія Трофименко у 2015 році екранізувала книгу Торґні Ліндґрена, перенісши події «Джмелиного меду» зі Швеції до українських Карпат. Фільм отримав назву «Брати. Остання сповідь», а одну з головних ролей зіграв актор Івано-Франківського облмуздрамтеатру Роман Луцький.

Йоанна Яґелло «Молоко з медом». Заключна частина знаменитої серії про польську школярку Лінку. За життєвими проблемами головної героїні, затамувавши подих, слідкують читачі не лише з Польщі, адже підліткові романи Йоанни Яґелло давно отримали міжнародне визнання.

Отже, героїня подорослішала, змінились і її проблеми. 18-річна Лінка вагітна і це дуже змінює її життя та життя її рідних. До речі, цю книжку сміливо можна читати навіть якщо ви не знайомі з попередніми!

Ми завжди радо чекаємо наших читачів, аби, враховуючи їх літературні вподобання, настрій чи пору року, допомогти їм у виборі актуальної і цікавої книги!

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top