“Великий українець: життя та доля Михайла Грушевського”

                                           “Біда України в тому, що нею керують

                                       ті, кому вона не потрібна.” (М. Грушевський)

   

    29 вересня 2021 року виповнюється 155 років від дня народження Михайла Сергійовича Грушевського.   

З нагоди  ювілею видатного  вченого світового рівня, одного з лідерів українського національного руху, невтомного дослідника історії та культури українського народу у бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул. Берегова, 4в) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міськради відбулася інформаційна хвилинка “Великий українець: життя та доля Михайла Грушевського”

  Народився Михайло Грушевський в м.Холм(нині Польща). Ще в гімназійні роки почалося його свідоме захоплення українською історією та літературою, пошук свого місця у справі служіння Україні.

Вершиною наукової діяльності Михайла Сергійовича стала реалізація його мрій ще з київських студентських часів – написання суцільної історії України. В основу цієї праці була покладена  розроблена автором історична схема самостійного розвитку українського народу від найдавніших часів.

Послідовники Грушевського назвуть його “Історію України-Руси” метрикою українського народу, поставивши в один ряд з Шевченковим “Кобзарем”

   Внесок Грушевського у розбудову української державності та в історичну науку – величезний: незмінний голова Центральної ради України, президент  Української Народної Республіки, започаткувавши інститут президентства у нашій країні.  Він був однією з центральних постатей політичного життя України початку ХХ століття; одним з тих, хто стояв біля витоків нової незалежної Української Народної Республіки, її стрімкого народження, короткочасного існування, та трагічної загибелі.

  Так само трагічною можна назвати й долю самого Грушевського, чиє життя було понівечене кривавими політичними переворотами. У січні  1918 року, під час штурму Києва, більшовики цілеспрямовано спалили фамільний маєток історика. Вщент згоріли цінні рукописи, бібліотека, унікальні колекції рушників, вишивок, килимів, порцеляни та прикрас.

Мабуть, у світовій практиці не знайдемо долі, аналогічній долі Михайла Грушевського, автора понад двох тисяч праць, талановитого професора-педагога, видатного історика, письменника, перекладача, етнографа, соціолога, публіциста, одного з фундаторів Української Академії наук, автора десятитомної “Історії України-Руси”,яка сьогодні є найповнішою історією нашої країни. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top