Виставка-календар “День слави нашого народу” /до 102-ї річниці ЗУНР/

“О, Листопаде незабутній!
Лишив ти нам Новий Завіт:
Що волю мусимо здобути,
Щоб дочекатись кращих літ.”
В. Фіцалович 

Осінньої ночі, з 31 жовтня на 1 листопада, відбулась епохальна подія в новітній історії України – внаслідок революційного зриву було покладено край австрійському пануванню в Галичині. Керівник Листопадового Чину, сотник Дмитро Вітовський, вранці склав рапорт голові УНР  – Костю Левицькому, що українське військо без пролиття крові захопило владу і передає її в руки українському цивільному урядові. У своїй відозві до населення Львова УНР заявила: “Волею українського народу утворилася на українських землях бувшої австро-угорської монархії Українська Держава. Український народе! Голосимо Тобі святу вість про твоє визволення з віковічної неволі. Від нині Ти господар своєї землі…” Протягом кількох наступних днів українську владу було встановлено в усіх містах і селах Галичини, що дало можливість проголосити Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР).

Відзначаючи 102-у річницю проголошення ЗУНР, працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул. Г. Мазепи, 1) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували онлайн виставку-календар “День слави нашого народу”. Для користувачів бібліотекарі запропонували  матеріали, які дають змогу осмислити важливі, складні і суперечливі сторінки історії українського державотворення ХХ століття. А саме:

  1. Західно-Українська Народна Республіка 1918-19213 рр.: ілюстрована історія. – Львів – Івано-Франківськ: Манускрипт, 2008;
  2. Гаврилишин П., Чорненький Р. Станиславів: віднайдені історії. – Брустурів: Дискурсус, 2020;
  3. Гаврилів Б., Косило М. Столиця ЗУНР в Станиславові (1919 р.). – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2018;
  4. Коновалець Є. Причинки до історії української революції. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2018;
  5. Левицький К. Великий Зрив. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2018.

Виставка-календар діяла з 31 жовтня і до 07 листопада. Після закінчення карантину радо чекаємо всіх, котрі бажають детальніше дізнатись про героїчні сторінки нашої історії.

Матеріал онлайн виставки підготували працівники відділу краєзнавства ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top