“Онлайн мандрівка в країну писемності”

09 листопада – визначна дата в історії українського народу. Незалежна Україна вшановує пам’ять Преподобного Нестора Літописця та відзначає День української писемності і мови. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, приверненні уваги до проблем нашої мови, її вивчення та популяризації, водночас демонстрації  її краси та багатства.

З нагоди цієї дати бібліотека-філія №13 (с.Хриплин, вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради пропонує читачам “Онлайн-мандрівку в країну писемності”.

Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл.1114р.) першим давньоруським письменником і літописцем, послідовником творців слов’янської азбуки Кирила і Мефодія, його традиційно вважають одним із авторів “Повісті временних літ”. Саме Нестора називають першим істориком Київської Русі та вважають, що з нього починається писемна українська мова. Однак є й такі дослідники, які доводять, що давньоруська писемність існувала ще задовго до IХ ст., тобто зародилася ще в V-VII ст. за часів князювання Аскольда. Свідчень тому багато, й одне з найпереконливіших – ”Велесова книга”.

Та незважаючи на багатовікову історію мови, потрібно пам’ятати, що українська мова перебувала під заборонами, утисками та репресіями майже чотири сотні років.  Мова – це найбільший скарб будь-якого народу, і досвід людства переконує, що занепад мови – це знищення нації. Лише після незалежності України наша мова отримала нове життя, новий шанс на повноцінне існування. Однак проблема української мови залишається і досі, тому, на жаль, українцям у власній  країні потрібно боротися за свою мову.

Народна мудрість стверджує: “скільки ти знаєш мов – стільки ти людина”, однак без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Як говорив Володимир Сосюра: “Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ.”

Любіть українську мову, оберігайте, плекайте та звеличуйте її, бо вона прекрасна.

Відповідальна за захід Бабій – О.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top