“Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна”

День Соборності – свято в Україні, яке відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки між УНР і ЗУНР.  

20 січня 2023 року в бібліотеці-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради була представлена літературна експозиція: “Вона – наш витвір, наша мрія, соборна, вільна Україна”.


Історія Соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу у Києві, а її коріння сягає ще давніших часів.

Протягом віків практичним втіленням Соборності займались українські гетьмани: Б. Хмельницький, П. Дорошенко, І. Мазепа, П. Орлик та інші. 

Історія українського народу – це історія його боротьби за волю і власну державу на своїй землі. Особливо ця боротьба загострилася у 20-му столітті.

В листопаді 1917 році на Надніпрянщині була проголошена Українська Народна  Республіка (УНР) зі столицею в Києві. А 1 листопада 1918 року внаслідок збройного повстання у Львові утворилась Західно-Українська  Народна Республіка (ЗУНР). Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися переговори про втілення ідеї Соборності. 

Проголошення Злуки було призначено на 12 годину 22 січня 1919 року.

Головні урочистості проголошення Злуки проходили на Софійській площі. На масовому вічі посол ЗУНР Лонгин Цегельський передав грамоту «Про об’єднання ЗУНР з великою Східною Україною» голові директорії В. Винниченку. 

Після урочистого проголошення Злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім військовий парад під керівництвом полковника Івана Чмоли. Приймав парад полковник Є. Коновалець. На святі також були присутні: С. Петлюра, Л. Бачинський, Є. Петрушевич та інші.

Присутні читали вірші про Україну, з цікавістю переглянули виставку: «Україна була, Україна є, Україна буде».

Відповідальна: Цібій С.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top