“Вчимося бути громадянами”     

 “Бездумне ставлення до свободи,

    невміння  володарювати над бажаннями,

  перетворює    дитину в живу грудку свавілля”

(В.Сухомлинський)

08.12.2020 року в бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул. Берегова 4 в) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася правова п’ятихвилинка “Вчимося бути громадянами” до Всеукраїнського дня захисту прав людини.

  Кожна людина приходить у цей світ із правами. Заледве ти сповістив про своє народження, а вже маєш право на життя, право на повагу до себе, право на розвиток, право на власність. Права і свободи від народження даровані кожному з нас, і нікому не дано позбавляти цих прав чи їх порушувати. На відміну від іграшок, права і свободи неможливо придбати в крамниці, поки ми дорослішаємо, вони трохи змінюються, проте  супроводжують нас протягом усього життя.

Наші права та свободи закріплені за нами Конституцією України, вона як компас, що не дозволяє нам збитися з правильного шляху. А ще є “Декларація прав дитини і громадянина”(1959) та “Конвенція ООН про права дитини”(1989). Це найдосконаліші міжнародні документи, що захищають права дітей. У них держави беруть зобов’язання дотримуватися прав кожної дитини. І наша держава  також підписалася під цим документом, а отже пообіцяла світові піклуватися про своїх маленьких громадян.

Хоча діти мають багато прав, але їм дозволено не все: використовуючи свої права не можна діяти на шкоду іншим людям, або обмежувати їхні права. Права тягнуть за собою й певні обов’язки. Знання своїх прав і обов’язків , вміння ними користуватися, є невід’ємною частиною якісного життя кожного українця.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top