Віртуальна мандрівка “Полярний материк планети”

Перші асоціації зі словом Антарктида?
Там тільки морози -90 ° С… Антарктида це лише крижана пустеля… Там нема життя… Туди їздять тільки вчені – ви теж так думаєте про Антарктиду? А от як там насправді?

Саме тому, 28.01.2022 року, з нагоди дня відкриття Антарктиди, у бібліотеці-філії №11 (с. Угорники вул. Просвіти, 4) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено віртуальну мандрівку “Полярний материк планети”, мета якої ближче ознайомитися з цією так мало відомою для нас частинкою планети земля. 

І так, Антарктида — континент у Південній півкулі навколо географічного південного полюса, охоплює приблизно 10 % суходолу Землі. Її першовідкривачами були дві експедиції — російська, під проводом Фадея (Фабіана) Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва (1819—1821) та  і британська, під проводом Едварда Брансфілда та Вільяма Сміта. Таким чином, новий материк відкрили 30 (або за іншою версією 28) січня. 

Існує багато різних міфів щодо цього незвичайного материка. Наприклад, що це лише велика льодовикова пустеля. А от і ні. Хоча і льоду там справді дуже, таки багато. Та попри все там існує певне життя. І хоча природа тут дуже бідна, однак на незначних вільних від льоду ділянках і скелях земля вкривається лишайниками, водоростями, мохами; а в Морській Антарктиці зростає два види аборигенних квіткових рослин. Окрім них трапляються лишайники, гриби, водорості. Фауна більше пов’язана з морем і зосереджена на узбережжі і прибережних островах. Представлена кількома видами птахів (пінгвіни, поморники, буревісники, альбатроси, баклани) та антарктичними тюленями. Температура тут теж дещо здивує. Адже мінімальний показник справді може сягати до – 90 С. Та однак, можна знайти і місця де буде до +15 С (влітку в окремих ділянках). А ще сюди можна добратися круїзом, які там бувають в період літа. 

Суворий клімат Антарктиди перешкоджає її заселенню. Тому на материку знаходяться виключно науковці, кількість яких варіюється від 1000 (взимку) і до 4000 (влітку).
Ось така от вона Антарктида у своєму первозданному вигляді.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top