“Згадаймо юність, що горіла в Крутах”

І кров пролилася. В нерівному змагу
Багнетом прибито юнацьке життя.
Живий не схилив українського стягу,
А смерть їх значила державне буття.
Безсмертен народ, де за волю в боях
Юнацькою кров
`ю позначений шлях!
(Анатоль Юриняк «Пам`яті крутянців»)

27.01.2022 року в бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька, 100) Івано-Франківської МЦБС працівники організовали і провели патріотичний пазл “Згадаймо юність, що горіла в Крутах”.

Відвідувачі пригадували героїчні події 29 січня 1918 року за допомогою текстових пазлів, на яких роздруковані факти трагедії спонукали до запитаннь. А відповіді читачі шукали в літературі, викладеній на виставці. 

Серед джерел варто відзначити збірку «Крути» видавництва «Смолоскип», в якій вміщено: унікальні спогади учасників бою; дослідження та  публіцистичні статті про причини і значення історичної події для становлення української держави; художні твори про Крути. Уривок із статті В. Яніва: «Найбільше значення Крутів у тому, що було стерто залишки рабства, які в нас покутували».

Діаспорське видання Семена Збаразького «Крути» наводить цитату з твору С. Петлюри «Пам`яти полеглих за державність»: «Шлях звільнення кожної нації густо кропиться кров`ю… Цей бій слід уважати початком збройної боротьби за Українську Державність».

Відповідальні: Українець С., Горбей І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top