Вітрина пам’яті “О націє, дужа і вічна, як Бог”

                                                 “Україно! Україно…

                                                Серце моє! Ненько!

                                                як згадаю твою долю,

                                               заплаче серденько…”

(Тарас Шевченко)

22 січня 1919 року сталася одна з найважливіших подій у тисячолітній історії України. На Софіївській площі у Києві в урочистій обстановці відбулося проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Ужгородська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України”…- йшлося у зачитаному у центрі столиці універсалі.

Остаточне ухвалення Акту Злуки мало відбутися на засіданні першого українського парламенту, але історія розпорядилася так, що цей парламент ніколи не був скликаний. Уже за два тижні уряд нової української держави, під натиском  червоної армії, був змушений залишити територію України.  І хоча Україні  в 1919 році не вдалося зберегти цілісність та незалежність, Акт злуки на багато десятиліть залишив глибинний слід в історичній пам’яті українського народу.

З нагоди цього величного свята в бібліотеці-філії №13 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради організована вітрина пам’яті “О націє, дужа і вічна, як Бог”.

Сьогодні соборність і єдність нашої нації – одне з основних завдань українців,- адже Україна у вогні війни. Підступний чобіт російського окупанта знову топче нашу святу землю. За нашу з вами незалежність,  соборність і територіальну цілісність віддають життя найкращі сини і дочки України.  Упродовж сторіч мільйони українців здобували незалежність, пройшли через зради, війни та голодомори, а здобувши таку омріяну свободу й державність, уже покоління наших сучасників змушене її захищати і боронити. 

Але ми переможемо, правда на нашому боці, з нами Бог і весь демократичний світ.  Українці звільнять всі захоплені ворогом території, бо Соборність – мета перемоги. 

В бібліотеці також організована книжкова виставка “За Соборну, вільну Україну”.

Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top