Героїчний експрес “Хто вмирає в боротьбі, у серцях живе навіки”

Щорічно 23 травня відзначаємо День Героїв  —  свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України: лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН, героїв Небесної Сотні, воїнів ООС.

З цієї нагоди 23 травня 2021 року у бібліотеці-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради для широкого кола користувачів відбувся  героїчний експрес “Хто вмирає в боротьбі, у серцях живе навіки”.

Бібліотекар розповіла про історію свята, яке встановили ще у 1941 році  на честь українських вояків, борців за волю України. Присутні мали змогу повернутися у ті буремні часи визвольної боротьби й згадати кращих синів і дочок, які віддали своє життя за нашу свободу. Це Євген Коновалець, Симон Петлюра, Степан Бандера, Роман Шухевич, Олена Теліга та багато інших  незнаних, але й не забутих борців за волю України. Україна має багато героїв. І кожна постать заслуговує на гідне вшанування. Бо історію пишуть науковці, а творять звичайні люди, наші сучасники. Згадали також Небесну Сотню, українських вояків, які на Сході України  віддали своє життя за нас.

Бібліотекарі для користувачів підготували виставку літератури “Живе  в народі пам’ять про героїв”, на якій зібрані матеріали про героїчне минуле України й про героїв сучасності. Читачів зацікавили книги:

  • АД 242. Історія мужності, братерства та самопожертви/ укладач І. Штогрін. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. –  352 с.: іл.
  • Брати Капранови. Мальована історія Незалежності України]/ Брати Капранови. – К.: Гамазин, 2017. – 80 с.: іл.
  • Герої революції Гідності. – Івано-Франківськ: Місто-НВ, 2015. – 132 с.:іл.
  • Івано-Франківськ – місто героїв. – Івано-Франківськ: Місто-НВ, 2020. – 248 с.
  • Лойко С. Аеропорт/ С. Лойко. – К.: Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 344 с.
  • Положій Є. Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Є. Положій. – Х.: Фоліо, 2015. – 378 с.

В нинішній політичній ситуації свято Героїв – не лише данина пам’яті героям минувшини, а й день шани героїв новітніх, які сьогодні віддають свої життя за соборність та незалежність нашої Батьківщини. Цей день є символом незборимості української нації. 

Маємо пам’ятати своїх Героїв, бо герої творять дійсність, герої формують обличчя світу – вчора, сьогодні і завтра, бо вони готові віддати все, і в тому числі своє життя, щоби осягнути свою мету, щоби здійснити свою мрію.  Читайте книги про наших героїв та дивіться відео на нашому You Tube каналі.

Відповідальна за проведення Озарко М. М., Сайко А. А.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top