Година актуальної книги Томас Кініллі “Список Шиндлера”

27 січня щорічно відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.
Голокост – слово, наскрізь просякнуте кров’ю і болем декількох поколінь людей, які колись жили на території України. Знайти сім’ю, якої не торкнулася трагедія, пам’ять про яку навіки запечатана в історії нашої країни, складно. Цим терміном називають винищення німецькими нацистами євреїв, а також поляків, циган, радянських військовополонених, гомосексуалів та інших людей. Для проведення тортур і страти нацисти будували концентраційні табори, найвідомішим з яких вважається Освенцим.
Всього під час Голокосту загинуло близько 6 мільйонів євреїв. 

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту ми вшановуємо всіх невинно вбитих нацистами людей під час геноциду.
У цей день, на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели годину актуальної книги Томас Кініллі “Список Шиндлера”.

Ви вже, мабуть, здогадались, що  мова піде про світовий бестселер, книгу удостоєну Букерівської премії, одну з найбільш культових книг у світовій літературі, на основі якої було знято легендарний фільм з однойменною назвою. Ця реалістична драма, випущена на екрани режисером Стівеном Спілбергом, отримала сім нагород “Оскар” і визнана  однією з найсильніших в американському кінематографі.
В основу роману лягли спогади в’язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером. Зачепивши болючу тему Голокосту, автор твору Томас Кініллі  навіть не міг подумати, наскільки вразить серце історія про врятування життя польських євреїв однією  однісінькою людиною, та ще й  з ворожого табору.
Автор запрошує читачів зазирнути у найстрашнішу сторінку минулого століття – у події Другої Світової війни. Все, що описував письменник, насправді відбулося в окупованій німцями Польщі. На початку Другої  світової  німецький підприємець  Оскар Шиндлер відкрив у Кракові  фабрику з виробництва емальованого посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув — просто найдешевша робоча сила. Однак зовсім скоро він відчуває безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува починають перевозити до Аушвіцу – табору смерті, Оскар за допомогою свого друга, Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику. До нього увійшли понад тисячу людей, приречених на смерть. Ті, кому пощастило потрапити до цього списку, немов витягнули щасливий квиток… Взявши їх на роботу до своєї фабрики під приводом “найбільш кваліфікованих робітників”, він постійно укривав їх від смертельної небезпеки, перевозячи до ніби новостворених концтаборів Польщі та Чехословаччини. Аби врятувати їх, Шиндлер не шкодував ані грошей, ані сил, ані часу. 

Описуючи подвиг Шиндлера, Томас Кініллі не ідеалізує головного героя, підкреслюючи реалістичність сюжету. Він показує німецького промисловця звичайною людиною зі своїми недоліками та слабкостями: “ Він любив  розкіш, дорогі автомобілі та красивих жінок. Він звик завжди отримувати все, чого хотів. Оскар Шиндлер – мільйонер, успішний комерсант, запальний гравець, автогонщик, авантюрист, ”справжній арієць” та… праведник світу”. Та саме він, Оскар Шиндлер, ризикуючи життям та своїм положенням, ідучи на неймовірні хитрощі, зміг врятувати від загибелі в газових камерах більше тисячі євреїв, саме він врятував від смерті в газових камерах більше людей, ніж будь-хто за всю історію війни. Він оплатив життя “своїх євреїв”,  віддавши за них усе, що мав. Бо чого варті гроші, якщо є 1300 чоловік, які довіряють одному? До самого закінчення війни ніхто з німецького командування не здогадувався про істинні наміри Оскара.
Письменник протиставляє Шиндлера його ж співвітчизникам, які безжально знищували нещасних євреїв або наражали їх на нелюдські страждання.
Книга “Список Шиндлера” змушує задуматися над тим, наскільки безсердечними й жорстокими можуть бути люди. “Список Шиндлера” – це книга, написана мовою болю та страждань. Ця книга про страшну силу війни та непереможний людський  дух. Це книга про людину, яка здійснила неможливе.
Починаючи читати цей твір, відчуваєш несамовитий вир емоцій, які не відпускають до останньої сторінки та залишають стійкий післясмак. Щоб зрозуміти, в чому полягає справжня цінність життя, варто прочитати  цю жахливу і водночас прекрасну історію, яка торкає найглибші струни душі. 

Година актуальної книги Томас Кініллі “Список Шиндлера” підготовлена і проведена для широкого кола користувачів.
Відповідальна: Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top