Година державності “Єдина свята Україна: нездоланна ніким і ніколи”

22 січня 2023 року з нагоди відзначення величної дати нашої багатовікової історії — Дня Соборності України на абонементі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася година державності “Єдина свята Україна: нездоланна ніким і ніколи”.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагомістю події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки (105 років) і урочистого проголошення 104 роки тому на Софіївській площі у Києві Акту Злуки УНР і ЗУНР. 

 Історичні події 22 січня 1919 року стали підґрунтям для відродження незалежної держави та утвердження національної ідеї. Саме з цього дня розпочалося становлення єдиної Української державності. І з кожним роком цей день набуває все більшого символізму, адже соборність – це не тільки спільна територія, це й духовна єдність, спільні ідеали, цінності та прагнення. Цей день вкотре нагадує нам про незламність українського духу, який ще нікому не вдавалося перемогти. І , хоч сьогодні російські терористи намагаються знову нас поділити, та їм це не вдасться.

Про це говорили учасники заходу: українська письменниця Марія Микицей  , молодий поет Теодот Кирста , прикарпатська дослідниця і краєзнавця, вчителька Угринівського ліцею  Ірина Садула  з своїми учнями Шпільман Софією,  (уч.6 класу), Морикін Анастасією (уч. 7 класу), яка завітала з братиком  Володимиром Морикіним (учнем 3 класу)  та користувачі книгозбірні. Кожен з них  емоційно, але від душі, висловив своє сприйняття  теми, а також зачитували вірші, як власні, так   і вірші українських   поетів від Шевченка і до сучасних поетів-воїнів, які в сьогоденні захищають нас з вами від рашишського ворога.

Сьогодні Україна кличе найсильніших, найкращих боронити її незалежність і на превеликий жаль багатьох з них ми втрачаємо. 

Це і Тарас Микицей ( рідний брат Марії Микицей) і Назар Лугарєв ( голова Івано- Франківського ПЛАСТУ) і багато, багато інших наших земляків і друзів з всієї України.  Тож низько схиливши голови, хвилиною мовчанням ми пом’янули тих, хто віддав своє життя за нас з вами.

Разом з прикарпатцями День Соборності сьогодні відзначають українці з Маріуполя, Харкова, Краматорська, Слов’янська, Лисичанська, Херсона і інших міст нашої країни, які прибули  на Івано-Франківщину через цю війну і і знайшли тут свою другу домівку. Багато з них є  читачами нашої бібліотеки. Тож учасники заходу створили книжковий ланцюжок єдності, в якому поєднали книги авторів з різних регіонів України від  Жадана до Прохаська.  Так ми продемонстрували, що  Україна не розділена, що в нас єдина держава і ми єдиний народ.

Дякуємо всім, хто був з нами, адже Соборність передбачає не тільки пам’ять про спільне минуле, але  й потребує згуртованої  праці заради майбутнього.

.А так, як ми перебуваємо в періоді різдвяних свят, то ніяк не обійшлось і без нашої милозвучної української колядки, яка завжди єднала  українців різних регіонів і єднає також і в цей нелегкий час.  А подарували її присутнім на закінчення заходу учні Угринівського ліцею разом із своєю вчителькою.

Відповідальні за підготовку і проведення:  Ольга Кирста та Ірина Садула.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top