Година пам’яті: “Вшанування пам’яті дослідника опришківського руху – академіка В. В. Грабовецького”

“Володимир Грабовецький з дитинства та юності виховувався на національних традиціях видатних корифеїв України, учасників “Руської трійці” та на славетній творчості  Тараса Шевченка…”
Микола Кравець

В грудні 2020 року минає п’ять  років як відійшов у вічність український вчений, історик, доктор історичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, почесний професор кафедри українознавства Українського державного університету в м. Москві, почесний доктор Ужгородського національного університету, почесний професор ПНУ ім. В. Стефаника – Володимир Васильович Грабовецький. У 2012 році він став почесним громадянином м. Івано-Франківська, а також був почесним громадянином окремих міст і сіл Прикарпаття, Львівщини та Черкащини за написання монографій з історії цих населених пунктів. За плідну працю на історичній ниві нагороджений 35-ма урядовими та вузівськими почесними грамотами і дипломами, а також: орденами “За заслуги” I – го ступеня (2015 р.), “За заслуги” II ступеня (2008 р.), “За заслуги” III ступеня (1998 р.); орденом “Знак Пошани” (1989 р.); медалями “За доблесну працю” (1970 р.), та “Ветеран праці” (1985 р.); медаллю Макаренка (1988 р.), срібною медаллю (1988 р.) та золотою медаллю (2000 р.). Став лавреатом премій ім. І. Вагилевича (1991 р.), ім. І. Крип’якевича (1998 р.), ім. В. Стефаника (2001 р.). А у червні 2016 р. відкрили пам’ятну дошку на фасаді будинку, де мешкав академік.

Вшановуючи пам’ять непересічної особистості нашого міста, працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул. Г. Мазепи, 1) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 23.12.2020 року, для віртуальних користувачів організували книжкову виставку “Володимир Грабовецький – вчений, краєзнавець, педагог, громадянин”, а також пропонують переглянути інтерв’ю відомого історика та почесного громадянина Івано-Франківська на презентації своєї наукової спадщини. А після закінчення карантину чекаємо на Вас у нашій книгозбірні, де зможете ознайомитись з його працями.

Матеріал підготували працівники відділу краєзнавства ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top