Гра-настанова “Правильно сортуй — Землю рятуй”

День довкілля — національне екологічне свято, яке відзначається щорічно в третю суботу квітня, починаючи з 1999 року. Його мета – підвищення рівня свідомості українців в питаннях, що стосуються збереження безпеки навколишнього середовища. У 2023 році цей день припадає на 15 квітня. 

Головним екологічним викликом для українців є сортування відходів. За даними громадської організації «Україна без сміття», щорічно на українських звалищах опиняється 10 млн тонн сміття. Близько 30-40% цього сміття можна переробляти. Поки ж в Україні переробляється лише 4% відходів.

Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 15 квітня підготували та провели гру-настанову “Правильно сортуй — Землю рятуй”, щоб формувати активну екологічну позицію юних користувачів нашої книгозбірні та зацікавити їх темою сортування. Для цього ми використали інтерактивну настільну гру, завдяки якій учасники зрозуміли як сортувати і що саме можна переробляти. Адже далеко не всі відходи переробляють в Україні — для цього просто немає необхідних потужностей. А ще самі виробники додають сортувальникам клопотів, використовуючи тару, що не підлягає ресайклінгу, наприклад, білі пет пляшки, в яких продається майже вся молочна продукція. Такі пляшки не переробляються!

Також наші юні захисники природи отримали практичні поради:

Тару, яку ви хочете відсортувати, потрібно мити і знімати з неї етикетки. 

Коробки, банки і пляшки треба сплющувати. Це заощадить місце.

Перш ніж почати сортувати сміття вдома, дізнайтеся, де у вашому місті приймають вторсировину і в якому вигляді. 

Уникайте паковання, яке не підлягає переробці, — краще пошукайте альтернативу.

Сьогодні Україна робить лише перші кроки в напрямку осмисленого споживання і дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Як показує світова практика, єдиний ефективний спосіб навчити людей сортувати сміття — починати виховувати і плекати цю звичку з дитинства.

Відповідальні за проведення: всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top