Дивовижний світ ілюстрацій Катерини Штанко

Вітаємо Катерину Володимирівну Штанко з 70-річним ювілеєм! Бажаємо здоров’я та ще багато цікавих творчих проектів для дітей! Маленькі читачі та підлітки дуже чекають нових творів! Начаруйте нам ще багато гарних книжок та дивовижно яскравих ілюстрацій!

Центральна бібліотека для дітей (вул.С.Бандери,8) Івано-франківської МЦБС Департаменту культури міської ради знайомить читачів з однією з найкращих ілюстраторів дитячих книжок – Катериною Штанко. Пропонуємо до уваги читачів відео, в якому зібрані ілюстрації з різних дитячих творів Катерини Штанко. Впевнені, що багато читачів впізнають їх, адже читали твори та роздивлялися героїв, яких зобразила ілюстраторка Катерина Штанко.

Катерина Штанко з 1975 року у лавах українських художників, вона – ілюстраторка дитячих книжок, письменниця-казкарка. Працювала у видавництві “Веселка”, ілюструвала журнал “Соняшник”, співпрацює з видавництвами «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Грані-Т», «Видавництвом Старого Лева», «Марка України», «Веселка», «Дніпро» тощо. Її роботи наповнені світлом і золотом, і подобаються як дорослим, так і дітям.
Катерина Штанко – учасниця і переможець багатьох міжнародних художніх виставок.

Якось художницю, вже визнану ілюстраторку дитячих книжок, авторку фантастичної повісті «Дракони, вперед!» спитали: «Назвіть найдивнішу річ, що сталася із чарівницею Катериною Штанко». Ось що вона відповіла: «Колись дуже давно, ще в дошкільному віці, на безглузде запитання дорослих «А ким ти станеш, коли виростеш?» я завжди відповідала: «Феєю-чарівницею!», що незмінно викликало вибух реготу. Але я не могла зрозуміти, з чого вони сміються, адже феї в казках допомагали всіляким Попелюшкам та іншім знедоленим бідолахам здобути щастя.
Згодом я виросла і вважаю, що дотримала слова. Тепер я маю чарівну паличку-пензлик і, за її допомогою, злегка подарую Попелюшці бальну сукню, карету, коней і палац. Щоправда, це буде лише в двомірному світі, який зветься «Папір». А от нещодавно я несподівано відкрила для себе нову можливість – дивовижну скриньку, повну чарівних слів, і можу начарувати нові казки, яких ніхто в світі ще ніколи не чув – що ще може бути дивовижнішого?»

Про художницю та письменницю
Художниця, ілюстраторка дитячих казок народилася 1951 року в Сімферополі. У сім’ї Катерини малювали і тато, і мама, однак за фах обоє обрали науку. Тож узявшись за олівець, дівчинка продовжила мрію найрідніших людей. Закінчила Кримське художнє училище, Українську Академію Мистецтв і творчу майстерню при Академії мистецтв. Працювала у «Веселці», ілюструвала «Соняшник», нині книжки для дітей із малюнками Катерини Штанко видають «Грані-Т», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева» та інші видавництва. Роботи пані Катерини, здається, сповнені внутрішнього світла, її персонажі психологічно виразні, а деталі костюму й побуту завжди історично достовірні, окрім хіба що тих книжок, де пані Катерина малює фантастичні оповідки Лесі Ворониної.

«Я дуже вдячна долі, що маю таку цікаву професію і думаю про абсолютно незрозумілі дорослим речі. Наприклад, якої форми луска на хвості в русалки, скільки котів було у Баби-Яги, які вуха у Змія Горинича», – зізнається пані Катерина. 

Видання, що їх ілюструвала Катерина Штанко, не раз здобували відзнаки на конкурсі «Мистецтво книги», зокрема «Михайлик – джура козацький», а малюнки до «100 казок» було визнано за найкращі на конкурсі «Книжка року».

«Дракони, вперед!»
У 2014 році Катерині Штанко присудили «Дитячу Книгу року ВВС» за дебютну повість «Дракони, вперед!». І це справжня подія в сучасній дитячій українській літературі! Діти одразу оцінили її, адже Катерина Штанко створила дуже оригінальний світ, що зовсім не губиться на тлі світової чароманії. 

Фантастичний світ «Драконів, вперед!» відбувається в Україні, де існують прадавні казкові сюжети, фольклорні герої та істоти. Повість абсолютно сучасна, сповнена екскурсами у найрізноманітніші сфери: від ботаніки до особливостей нашої географії, від історії до сучасних конфліктів. Книга приваблює спочатку обкладинкою та цікавими ілюстраціями, а потім сюжетом, у якому є елементи різних жанрів: фентезі, детектив, пригоди та навіть коротенькі енциклопедичні вставки. Герой повісті – звичайний київський школяр Михась Вербицький, який захоплюється рослинами, і саме через своє захоплення потрапляє у дивовижні пригоди, знайомиться з драконами, що мешкають в Україні, рятує їх від смертельної небезпеки, стає «Навігатором Драконів» та допомагає їм повернутися на свою Батьківщину. Це книга про дружбу, боротьбу добра зі злом та відповідальність за свої вчинки.

У повісті в ігровій формі описуються окремі кімнатні рослини, їх властивості та особливості, даються пояснення незрозумілих термінів. Крім того у книзі присутні елементи географії: читач разом з драконами та Михасем може здійснити подорож, вздовж Дніпра, з Києва до Кримських гір, знайомлячись з Олешківськими пісками, Дніпровськими порогами та Дніпрогесом.

Пропонуємо вам, читачі, відео, в якому зібрані ілюстрації з різних дитячих творів Катерини Штанко. Впевнені, що багато читачів впізнають ілюстрації, адже читали твори та роздивлялися героїв, яких зобразила ілюстраторка Катерина Штанко.

Відповідальна: Томілова Лілія.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top