“Долі не обирають… Її приймають, яка вона вже не є…”

08.01.2023 року працівники бібліотеки-філії №6 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провели захід у формі  літературної посвяти «Долі не обирають… Її приймають, яка вона вже не є…», присвячений 85-річчю від Дня народження Василя Стуса: поета, правозахисника, одного із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, Лауреата Державної премії ім. Т. Шевченка, Героя України, якого у 1985 році було представлено до нагородження Нобелівською премією.

Бібліотекарка розповіла, що доля відміряла Василеві Стусу коротке, але яскраве, мов спалах зірки, життя. За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури, рідної мови Василь Стус зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де і загинув  у віці 47 років.

За коротке життя поет, член Української Гельсінської спілки, В.Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено на англійську, французьку, португальську, польську, німецьку мови. Перекладав він  Й. В. Гете, Р. М. Рільке, П. Целана, Р. Кіплінга, Ф. Г. Лорку та ін. Його поетичне слово нікого не залишає байдужим і є, безумовно, актуальним для сьогодення.

Присутні читали вірші: «Як добре, що смерті не боюсь я»; «О земле втрачена, явися»; «Посадити деревце».

В бібліотеці оформлена тематична поличка «Василь Стус – постать над плином часу». На ній представлені книги: Стус В. Золотокоса красуня;   Стус Василь. Листи до сина; Стус В. Вибране; Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР, в яких висвітлюються цікаві повідомлення про життя і творчий шлях поета, розглянуті мотиви його творчості, та деякі поетичні твори Василя Стуса, що характеризують його життєве кредо.      Василь Стус – це культова постать не лише в українській літературі, а й взагалі в державотворенні. Таких людей не те що треба, їх необхідно знати, особливо у наш такий складний і нестабільний час.

Відповідальна Бакіна Х.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top